Tahko vetää väkeä myös sesonkien ulkopuolella

Polina ja Alex ajoivat omalla autolla Moskovasta Tahkolle yli 1000 kilometriä: ”OIemme täällä jo neljättä kertaa mökkimajoituksessa. Päivällä olemme rinteessä ja muuten oleskelemme mökissä”. Kuvat: Ismo Vornanen

Tahko alkaa kehittyä ympärivuotiseksi aktiviteettikeskukseksi. Etelästä tulleet matkailijat kiittelevät erityisesti hyvää sijaintia.

Kaupunkilehti kävi tammikuun lopulla tutkimassa Tahkovuoren menoa ennen hiihtolomasesongin alkua. Tapasimme väkeä Etelä- ja Länsi-Suomesta sekä ulkomailta ja erityisesti Venäjältä.
Heräsi kysymys, missä oli lähiseudun väki? Tahko sopisi hyvin myös kuopiolaisille nykytrendin mukaiseen lähimatkailuun. Ennen pääsesonkia 60 neliön ja kahden makuuhuoneen hyvin varustellun huoneiston sai alle 300 eurolla kolmeksi arkipäiväksi. Kun huoneisto sijaitsi Tahkon ytimessä, oli kävelymatkan päässä lukuisia palveluita kaikenikäisille.

Vähälumisesta talvesta huolimatta latuverkostoa oli Tahkolla tarjolla yli 8 kilometriä, kun samaan aikaa esimerkiksi Puijolla hiihto rajoittui parin kilometrin ensilumenladun lenkkiin.
Laskettelu on Tahkolla vain yksi harrastus monista. Ohjelmaa ja aktiviteetteja on nykyisin kaikille vuodenajoille. Perheet voivat eriyttää myös sisäisesti harrastuksiaan. Tahko Span yhteydessä on keilailua, kuntosalia, salibandykenttää ja lapsille ja aikuisille sopiva sisäaktiviteettipuisto SuperCorner. Tosin itse kylpylä kaipaisi pientä päivitystä nykyaikaan.

Tahkon Super Cornerin palvelupäällikkö Jonna Moilanen kertoo, että lasten aktiviteettipuisto on rakennettu siten, että vempaimissa voi koko perhe kokeilla rajojaan ja testata paremmuuttaan.
– Meillä voi pelata, seikkailla ja testata taitoja myös aikuiset. Aktiviteetit on suunniteltu siten, että niissä ei ole koko- tai painorajoituksia. Lapsiperheiden lisäksi puistossa käyvät nuoret aikuiset, pariskunnat, firmat ja esimerkiksi polttariporukat, kertoo Moilanen.
Useat matkailijoista kommentoivat, että he käyvät Tahkolla säännöllisesti ja aikovat tulla sinne jatkossakin. Tahkon sijainti Lapin kohteisiin verrattuna kuului olevan iso plussa. Kritiikkiä tuli vain tarjoushinnoista, jonka sai vasta paikan päällä kassalta, ei netistä. Myös sesonkien ulkopuolella olevien palvelujen aikatauluihin toivottiin selkeyttä.
Espoolaiset Perttu ja Tuomas kertovat käyvänsä Tahkolla joka vuosi hiukan eri kokoonanoilla.
– Ajoitamme matkamme aina ennen hiihtolomasesonkia. Silloin täällä on sopivan rauhallista. Palvelujen kelloajoista saisi olla selvemmin tietoa. Sitä ihmettelemme, miksi nettistä ostettuna rinnelipussa ei ole 30 prosentin alennusta, niin kuin suoraan tiskiltä.

Kurikasta Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Mari Ahonen tuli Tahkolle tyttäriensä kanssa. Ahoset olivat Tahkolla nyt ensimmäistä kertaa. Naiset sanovat, että tulivat Tahkolle lumen perässä, sillä Etelä-Pohjanmaalla lunta ei ollut juuri lainkaan.
– Tahko on muuten kiva paikka, mutta kylpylä on päivityksen tarpeessa. Uimaan kuitenkin pääsi. Tahkon-reissun yhteydessä kävimme kerran myös Fontanellassa Siilinjärvellä ja ostoksilla Nilsiän kylällä, Mari toteaa.
Ensimmäistä kertaa Tahkolla oli myös tamperelainen Elise Mikkola. Hän oli tullut Tahkolle ohjaamansa nuorisoryhmän kanssa. Ryhmän ohjelmaan kuului muun muassa laskettelua ja jäärata-ajoa.
– Tämä talviretki opettaa nuorille ryhmätaitoja.

Polina ja Alex olivat ajaneet Moskovasta Tahkolle omalla autolla yli 1000 kilometriä.
– OIemme täällä jo neljättä kertaa mökkimajoituksessa. Päivällä olemme rinteessä ja muuten oleskelemme mökissä ruokaa laitellen, saunoen ja kirjoja lukien.
Haminalainen Taru Liikola oli miehensä ja kahden lapsensa kanssa Tahkolla miehen firman huoneistossa.
–  Kun asuu Tahkon keskustassa, tekemistä on kaikenikäisille ja kaikki on lähellä.