Taigapuutiaiset ovat runsastuneet räjähdysmäisesti

Jarmo Virtanen kertoo, että Vehmersalmen mökillä punkkeja ei ole näkynyt, mutta kotona Salossa niitä on. ”Emme käytä Nallelle punkkikarkotteita, vaan rapsuttelemme joka ilta, ja tarkastamme onko punkkeja.” Kuva: Laura Ruuskanen

Talven lyheneminen antaa punkeille enemmän aikaa etsiä veriuhrejaan, mikä parantaa niiden lisääntymistä.

Punkkien sanotaan lisääntyneen viime vuosina. Mistä tämä sitten johtuu, ja miten leviämistä voisi kenties estää? Kysyimme asiaa punkkiasiantuntijalta, eli metsäeläintieteen emeritusprofessorilta Heikki Henttoselta Luonnonvarakeskukselta.
– Ensiksi haluan tarkentaa, että puutiaisista puhutaan usein punkkeina. Punkit ovat kuitenkin laaja heimo, ja lajeja on Suomessakin satoja. Kun puhutaan ihmisiä vaivaavista punkeista, kyse on nimenomaan puutiaisista, Henttonen tähdentää.

Suomessa ihmisiä vaivaavat sekä ”tavalliset” puutiaiset että taigapuutiaiset.
– Ja nimenomaan taigapuutiainen on se, joka on todellakin runsastunut. Omilla tutkimusalueillani lounaisessa Keski-Suomessa tavalliset puutiaiset ovat pysyneet melko vakaina viimeiset 5 vuotta, mutta taigapuutiaiset ovat räjähtäneet.
Henttonen kertoo, että taigapuutiaisten runsaus koko kesän tutkimussaaliin muodossa, ylittää puutiaisten runsauden kymmenkertaisesti.
– Jos 10 vuotta sitten olisin kerännyt samat alueet, niin tuskin olisin montaa puutiaista saanut. Nyt pelkästään toukokuussa kerään 2 000 taigapuutiaista kyseisiltä koealueilta.
– Taigapuutiaisen levinneisyyden pääpaino taitaa Savossa olla Kuopion pohjois- ja itäpuolella. Mutta Savossakin se leviää koko ajan.

Henttonen sanoo, että se, miksi puutiaiset ovat runsastuneet, ei suinkaan ole yksiselitteinen asia. Leviäminen yhä pohjoisemmaksi ja runsastuminen johtuvat useista erillisistä, mutta samanaikaisesti myös interaktiivisista tekijöistä.
– Talven lyheneminen antaa punkeille enemmän aikaa etsiä veriuhrejaan, mikä parantaa niiden lisääntymistä.
Samoin hirvieläinkantojen, erityisesti metsäkauriin ja valkohäntäpeuran, runsastuminen ja leviäminen hyödyttää puutiaisia. Myös koirat levittävät puutiaisia. Professori kehottaakin koiranomistajia huolehtimaan punkkitorjunnasta.
– Napapiirin yläpuoliset punkkihavainnot ovat luultavasti koirien mukana kulkeutuneista punkeista, ja paikoin näin on saattanut jo muodostua paikallisia pieniä populaatioita. Oliskin tärkeää huolehtia, etteivät koirat vie mennessään epätoivottuja tuliaisia.

Kokonaan puutiaisten leviämistä ei varmasti voida estää, sillä se liittyy osittain ilmastollisiin tekijöihin. Mutta helpoin keino yrittää torjua punkkeja kotipihassa, on nurmikon matalana pitäminen.
– Pihamaan voi myös aidata niin, että aikuisia, munivia puutiaisnaaraita kantavat nisäkkäät eivät pääsisi pihalle. Puutiaisia voivat kantaa esimerkiksi niin siilit, jänikset, supikoirat kuin peuratkin.
Jokailtainen punkkisyyni on myös hyvä tapa. Punkkirokotteella ei ole mitään tekemistä punkkien torjunnan kanssa, mutta se suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan. Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta borrelia-bakteerit siirtyvät puutiaisesta ihmiseen hitaammin.
– Syynillä löydetään kiinnittyneet punkit ja ne voidaan ehtiä poistaa, ennen kuin bakteerit ovat levinneet.

Jos huomaat punkin puraisseen

Poista punkki ihosta mahdollisimman pian teräväkärkisillä pinseteillä, punkkipihdeillä tai punkkilassolla. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä rauhallisesti suoraan ihosta poispäin. Älä purista punkkia.
– Joskus puutiaisen pää jää ihoon, mutta se ei yleensä aiheuta ongelmia, emeritusprofessori Heikki Henttonen sanoo.
Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helpompi poistaa. Haavakohdan voi puhdistaa desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
– Puremakohtaan tulee usein pariksi päiväksi pieni paukama, mutta se ei haittaa. Borrelioosia ilmaiseva laajeneva punainen ihottuma on erilainen.
Sitä varten ihoa tulee tarkkailla pureman jälkeen. Mikäli ihoon kehittyy läpimitaltaan yli 5 sentin punoittava alue, tai tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, on syytä mennä lääkäriin.
– Punkin voi hävittää murskaamalla, polttamalla tai vetäisemällä vessanpöntöstä.

Faktoja punkin elämästä

  • Punkki eli puutiainen on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen, joka aikuisena on 3–4 millimetrin kokoinen.
  • Punkki viihtyy parhaiten metsäisillä alueilla – esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Punkin elinikä on 2–4 vuotta.
  • Elääkseen punkki tarvitsee yhden veriaterian vuodessa.
  • Puutiainen ei osaa lentää eikä hypätä. Se odottaa sopivaa isäntäeläintä aluskasvillisuudessa ja tarttuu etujaloillaan uhriinsa.
  • Punkkikausi alkaa Suomessa yleensä huhti–toukokuussa ja kestää loka–marraskuuhun asti.
  • Lähde: rokotesuoja.fi