Lähipiiri kertoo: Tällainen on Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi valittu Tuomas Sammelvuo

Vielä hetken Suomen maajoukkuessa valmentava Tuomas Sammelvuo on millimetrin tarkka jokaisessa detaljissa. Kuva: Rauno Ylönen

Miten on mahdollista, että kuopiolaisesta lentopallomiehestä, Tuomas Sammelvuosta, tuli mahtimaa Venäjän päävalmentaja?

Saaristokaupungissa asuva Tuomas ”Köpi” Sammelvuo on tehnyt suomalaista ja kuopiolaista urheiluhistoriaa. Viime viikolla hänet valittiin Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi. Tuskin koskaan aiemmin on suomalainen valmentaja ollut yhtä arvokkaassa tehtävässä. Sammelvuo valmentaa vielä lajissa, joka on yksi suurista urheilumuodoista maailman mittakaavassa. Sammelvuo valmentaa joukkuetta, joka on yksi ehdokas Tokion 2020 Olympialaisten kultajoukkueeksi. Venäjän vertaisia lentopallojättiläisiä ovat tällä hetkellä vain Brasilia ja Puola.
Kaupunkilehti kysyi Tuomaksen veljeltä, Kuopiossa asuvalta Ilkka Sammelvuolta ja maajoukkuekonkari Antti Siltalalta, miten he näkevät Köpin tuhkimotarinan Pudasjärven 8000 asukkaan maaseutukaupungista maailmanluokan valmentajaksi. Kolme vuotta nuorempi Ilkka on pelannut kuusi maaottelua yhdessä isoveljensä kanssa. Koskaan pikkuveli ei ole ollut velipoikansa valmennuksessa.

Ilkka arvelee, että sekä hänen että viiden kielen osaajan Köpin oppimishaluun vaikuttaa eniten kotikasvatus. Isä oli korostanut urheileville pojilleen, että kehittyminen loppuu, kun tyytyväisyys alkaa. Sammelvuon veljesten isä oli yläkoulun ja äiti alakoulun rehtori. Isä Seppo Sammelvuo oli myös 10 vuotta lentopalloliiton puheenjohtaja.
– Vanhempamme ovat kasvattaneet meistä tavoitteellisia. Köpi on varmasti valmentajana tiukka kaikissa detaljeissa. Hänen filosofiassaan jokainen päivä on maailman tärkein päivä. Isoveljeni on sitä mieltä, että kivijalka romahtaa, jos ei tehdä päivittäin tinkimättömästi voittoon tähtääviä toimia. Eikä hän koskaan viivyttele töissään. Kun tavoite on asetettu, projekti alkaa ensimmäistä päivästä ja jatkuu viimeiseen hetkeen asti. Sama periaate toimii minulla yrityselämässä, kertoo nykyisin Ropo Capitalin teknologiajohtajana työskentelevä Ilkka.
Pikkuveli on aivan varma, että Köpin menestys ei ole sattumaa. Hän on sekä pelaajana että valmentajana pedanttinen, mutta myös nöyrä ja johdonmukainen.
– Olen pitänyt aina isoveljeäni esikuvana. Hän on näyttänyt, että Pudasjärveltä voi päästä maailman huipulle.

Antti Siltala tuntee Köpin pelaajana, valmentajana ja sukulaismiehenä. Ovathan Siltalan ja Sammelvuon vaimot serkuksia. Myös Venäjän lentopalloliiton valitsijaherrat tuntevat hyvin Sammelvuon.
– Olen vuosien ajan ollut maajoukkuereissuilla Köpin kämppäkaveri. Vaimojen sukuyhteyden vuoksi olemme istuneet yhdessä perhejuhlissa ja joulupöydissä. En pidä minään ihmeenä sitä, että Köpi valittiin Venäjän maajoukkueen vetäjäksi. Hänet tunnetaan suurvallassa niin pelaajana kuin ihmeitä tehneenä seuravalmentajana.

Venäjällä on nykyisin myös ulkomaalaisia valmentajia eikä valmennuskulttuuri ole aivan niin sotilaallinen kuin aiemmin.
– Toki Köpi on vähän erilainen valmentaja kuin mihin maassa on totuttu. Venäläisille ei saa antaa löysiä yhtään. Kyllä hän joutuu vähän muuntamaan tyyliään. Venäjän pojille on tehtävä pelisäännöt selväksi. Tuulinen paikkahan se on, mutta sankariksi nousee, jos joukkue voittaa jonkun ison mestaruuden.
Siltalan mielestä Sammelvuosta saa turhan tosikkomaisen kuvan tv-haastatteluiden perusteella. Valmentajana Köpi hakee vielä lopullista tyyliään.
– Köpi on nuori valmentaja ja hän imee vielä vaikutteita, josta sitten seuloo oman valmennustyyliinsä. Köpi on hyväkäytöksinen mies, mutta kyllä hänestä irtoaa hurttia huumoriakin, kun ollaan pelikenttien ulkopuolella. Venäjällä on sellainen pelaajisto, että sillä voi voittaa aivan mitä vain.

Entinen opettaja: Tuomas on poikkeusyksilö

Jutuntekohetkellä päävalmentaja Tuomas Sammelvuolla itsellään ei ollut aikaa edes puhelinhaastatteluun. Sammelvuo lähetti kuitenkin toimittajalle viestejä CEV-cupin pitkältä pelimatkalta, joihin Venäjällä saa muutenkin tottua. Köpi lähetti viestejä hetkellä, jolloin hän oli lentänyt Keski-Siperiasta joukkueensa Kuzbass Kemerovon kanssa Moskovaan ja oli juuri nousemassa Istanbulin koneeseen. CEV Cupin semifinaalissa oli vastassa turkkilainen Gatatasaray, jolle Köpin joukkue hävisi finaalipaikan kultaisen erän perusteella.
Koska super-mies oli lentokoneessa, kysyimme Sammelvuon entiseltä opettajalta, nykyään Antti Ruuskasen valmentajana toimivalta Jyrki Blomilta, näkyikö jo lukioaikoina, että Sammelvuolla oli huippu-urheilijan ja kansainvälisen valmentajan tuntomerkkejä. Klassikan liikunnan lehtorina työskentelevä Blom muistaa, että Sammelvuo valittiin vuonna 1995 ensimmäiseksi Klassikan vuoden urheilulukiolaiseksi. Nimi on vieläkin kunniataulussa, johon on viimeksi päässyt yhdistetyn mies Ilkka Herola.
– Jo lukioaikana Sammelvuo oli tinkimätön sekä urheilijana että opinnoissaan. Häntä kiinnostivat kielet jo tuolloin eikä hän varmaan olisi päässyt Venäjän valmentajaksi ilman venäjän taitoa. Jo nuorena näki, että Tuomas on poikkeusyksilö.
Blom arvelee, että Sammelvuon johtamistapa ei muistuta venäläisen valmennuskoulukunnan tyypillistä sotilaskuria.
– Sammelvuo vaatii paljon itseltään ja muita, mutta luulen, että hän vetoaa venäläisiin urheilijoihin enemmän omalla esimerkillään kuin simputtamisella tai huutamisella. Arvelen, että Tuomas on myös äärimmäisen johdonmukainen ja kohtelee joukkuetta ja valmennustiimiä tasapuolisesti.
Entinen opettaja haluaa kuitenkin pilke silmäkulmassa myös arvostella Venäjän tulevaa päävalmentajaa.
– Onhan tuo toisaalta lähes maanpetturuutta, kun mies jättää Suomen maajoukkueen ja loikkaa vihollisjoukkojen komentajaksi. Vai pitääkö tässä alkaa kannustaa Venäjän maajoukkuetta, virnuilee Blom.

Tuomas Sammelvuo

  • Venäjän uusi päävalmentaja ainakin kesäolympialaisiin 2020 asti.
  • Sammelvuon valmentama venäläisseura Kuzbass Kemerovo on tällä hetkellä maan pääsarjassa toisena.
  • Peliurallaan voitti mm. Mestareiden liigan (2005) ja Ranskan Pro A1 -liigan kahdesti (1999, 2005).
  • Meriiteiltään kaikkien aikojen menestyksekkäin mieslentopalloilija Suomessa.