Tämä lehtijuttu palkittiin Suomen parhaana kaupunkilehtijuttuna: ”Paikallistaa valtakunnallisen aiheen nokkelasti”

Ismo Vornasen kirjoittama juttu Olisiko tässä Kuopion fantasiahallitus palkittiin parhaana kaupunkilehtijuttuna.

Sanomalehtien Liiton järjestämässä Kaupunkilehtikilpailussa palkittiin tänä vuonna parhaat kaupunkilehdet ja parhaat kaupunkilehtijutut. Parhaan lehden palkinnon vei jo kolmatta vuotta peräkkäin Kuopion Kaupunkilehti.

Kaupunkilehteen meni myös parhaan jutun palkinto. Kilpailussa oli kaksi sarjaa: Toisessa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuutta ja toisessa sarjassa pelkästään tekstiä. Toisen sarjan, eli tekstiä arvioivan sarjan voitti Kuopion Kaupunkilehdessä julkaistu,  vapaa toimittaja Ismo Vornasen teksti Olisiko tässä Kuopion fantasiahallitus.

Palkintoperusteluissa todetaan, että juttu paikallistaa valtakunnallisen aiheen nokkelasti. Artikkeliin on lastattu värikkäitä mielikuvia ja lennokkaita kuvaelmia nykypäivän poliitikoista. Paikallisesti tutut vaikuttajat on esitelty hyvällä maulla henkilön vahvuuksia esiin nostaen. Palkintoperusteluissa todetaan, että juttu on oivallinen esimerkki hyvästä kaupunkilehtijutusta, joka tempaa mukaansa ja lunastaa lukuisia kahvipöytäkeskusteluja. Perusteluissa myös mainitaan, että vaikka politiikka ei kiinnostaisi lukijaa, juttu haastaa ja havainnollistaa huumorin keinoin monesti niin tylsää valintaprosessia. Artikkeli on mielenkiintoinen myös ulkopaikkakuntalaisen silmissä, sillä se saa pohtimaan oman asuinalueensa vaikuttajista kasattua hallitusta.

-Kirjoittajana on kiva kokeilla eri tyylejä. Olen harmitellut pitkään, miksei Kuopiosta ole löytynyt ministeritason vaikuttajaa. Onhan Kuopio kuitenkin yksi valtakunnan keskuksista ja voimakkaasti kehittyvä kaupunki. Päätin kirjoittaa huumorinsävyttämän ajatusleikin siitä, ketkä kuopiolaiset vaikuttajat soveltuisivat ministeriksi, Vornanen sanoo.

Vornanen on tehnyt aiemman uransa erityisopettajana, kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen toiminnanjohtajana sekä poliittisissa tehtävissä.

– Tämä oli elämäni ensimmäinen kertaa, kun tekstini oli juttukilpailussa. Ihan kiva palaute toimittajalle, joka on tehnyt elämän uransa ihan muissa töissä ja tehtävissä,  Vornanen toteaa.

Lehtijuttukilpailuun osallistui 55 juttua. Voittajan valitsi Tapojärvi Oy:n tiedottaja, Lounais-Lappi -lehden entinen päätoimittaja Tiina Nousiainen.

Ismo Vornanen on kuopiolainen vapaa toimittaja.