Tarvitaanko kepua?

Keskustassa seurataan nyt kannatuskyselyitä poikkeuksellisen tarkkaan. Historiallisen alas laskeneet kannatusluvut pelottavat puoluetta, jolla on takanaan menestysvuosiakin – sekä nousuja että laskuja. Tähän asti puolue on aina nousut, mutta nouseeko enää!

Bisnesmies Sipilältä puolueen puheenjohtajana odotettiin paljon, mutta toimiko puolue yrityksen säännöin? Unohtuiko Alkio ja samalla maaseutu ja ympäristösyyllistetty maaseudun väki. Sipilän jälkeen puheenjohtajaksi valittiin Torniossa syntynyt, yhteiskuntatieteiden maisteri, Katri Kulmuni. Hän on viidestoista keskustan puheenjohtaja ja kolmas nainen Anneli Jäätteenmäen ja Mari Kiviniemen rinnalla. Annelin ja Marin puheenjohtajakausi oli dramaattinen ja lyhyt. Ennustan Katrin kauden jäävän vielä lyhyemmäksi, näyttöjen ja ideoiden puuttuessa. Katrin suupielet ovat selvästi laskeneet alas. Seuraavassa puoluekokouksessa nyt kesällä puheenjohtajaksi valittaneen suostuessaan verbaalitalentti Annika Saarikko. Molemmat edustavat milleniaaleja: 1980–1995 välillä syntyneitä.

Katri Kulmuni on toiminut muun muassa Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Liekö poliittinen katsantokantansa Paavon tartuttamaa! Puheenjohtajavaalissa Katri löi kirkkaasti keskustan Nuorisosäätiössä likaantuneen Antti Kaikkosen.

Puheenjohtajakautensa aluksi Katri löi pöytään kovat luvut ja tavoitteet: ennen seuraavia vaaleja kannatuksen on noustava kahteenkymmeneen prosenttiin ja keskustan tilanne pitää vakauttaa ja veret pitää saada kiertämään. Liekö tuo ilmaisu olla perintöä hänen taakseen puheenjohtajavaalissa asettuneelta ”veret pysäyttävältä” Seppo Kääriäiseltä.

Viimeaikaisissa lausunnoissaan Katri on todennut: ”voi olla, että keskusta ei enää nouse tästä”. Kommentti tyrmistytti keskustan kannattajat. Jos puheenjohtaja ei usko puolueen tulevaisuuteen, niin kuka sitten uskoo. Toissa viikon linjapuheessaan keskustan puoluehallituksessa Katri luetteli keskustan ongelmat mutta ei ratkaisuja niiden avaamiseksi.

Keskustan kannatuksen laskun taustalla on kepun kaupunkivaltauksen epäonnistuminen. Maa- ja metsätalouden piirissä pysyneitä syyllistetään monelta taholta: kun myyt metsää, hiilinielut vähenevät, kasvattamasi lihakarja on ei johda hiilineutraaliuteen, turve on myrkkyä ilmastolle. EU vähentää maataloustukia, koska tukirahaa tarvitaan ilmastonsuojeluun. Tuota siinä sitten ”superfuudia” rahattomana ja huonolla omallatunnolla.

Maaseudun väki sanoo: ”Pitäkää tunkkinne” ja pistää pillit pussiin ja unohtaa kepun. Suurin osa heistä liittynee perussuomalaisiin. Kepun entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen esittikin jo vuonna 2007 keskustapuolueen liittämistä perussuomalasiin. Ei siis ihme, että Kekkonen kääntyilee haudassaan!
Hyvästi kepu.

Kirjoittaja on dosentti.