Tässä on Kuopion uusi kaupunginhallitus – Allu Koskinen ”erityistarkkailussa”

Uusi kaupunginhallitus aloitti 1. heinäkuuta.

Allu Koskinen on mandaateillaan kenties vaikutusvaltaisin kuntapoliitikko Kuopiossa; hän on kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja omistajaohjausjaoston puheenjohtaja.

Arvio

Heinäkuussa aloittanut, 31.5.2021 asti nimetty Kuopion kaupunginhallitus valmistautuu kuumaan kuntapoliittiseen syksyyn. Hallitus ottaa kantaa muun muassa kaupungin paisuneeseen investointibudjettiin.

Hallituksessa istuu 8 edelliseltä kaudelta tuttua jäsentä. Vain kokoomuksen ryhmä koostuu ensikertalaisista; Allu Koskisesta, Miia Eskelinen-Fingerroosista ja Eija Vähälästä. Kokoonpanoon vaikuttivat hallitusta sitovat sukupuolikiintiöt.
Kuntapolitiikan huipulle mielenkiintoisimman hypyn on tehnyt tapahtumajärjestäjä Allu Koskinen. Hän on profiloitunut viihdemaailmassa ja toimii Kuopiorockin festivaalipäällikkönä.

Koskinen on mandaateillaan kenties vaikutusvaltaisin kuntapoliitikko Kuopiossa; hän on kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja omistajaohjausjaoston puheenjohtaja. Omistajaohjausjaosto on ainoa paikka, jossa taitava poliitikko voi vaikuttaa valmisteluun ja viranhaltijoiden linjauksiin.

Painavan mandaattinsa vuoksi Koskinen joutuu erityssyyniin. Ottavatko virkamiehet ja muiden puolueiden kellokkaat 32-vuotiaan Koskisen vakavasti? Onko rockfestivaalien ja kansanjuhlien järjestäjänä uransa tehnyt mies uskottava päättäjä? Vai onko juuri isojen tapahtumien järjestäminen opettanut politiikassa tarvittavaa paineensietokykyä?
Kysytään Koskiselta itseltään.
Koskinen muistuttaa, että hän opiskellut poliitikon uraa varten jo 15-vuotiaasta lähtien.
– Kyllä minä olen ollut jo kauan poliittisesti valveutunut. Olinhan jo nuorena poikana Minna Canthin koulun oppilaskunnan puheenjohtaja, kuittaa Koskinen epäilyt.

Kuopion omistajaohjausjaostossa saa etukäteen tietoa valmistelusta, josta rivivaltuutetuilla ei ole aavistustakaan. Tätä taustatietoa Koskinen suodattaa omalle ryhmälleen. Kokoomuksen sisäpiireistä kuuluu, että Koskinen on suhtautunut nöyrästi poliittisiin tehtäviinsä ja häntä kuunnellaan puolueen sisällä.

Hallituksen tuoreen jäsenen, Miia Eskelinen-Fingerroosin, sanotaan olevan terävä poliitikko, mutta hiukan omaperäinen. Hänellä on sisäpiiriläisten mukaan vielä oppimista joukkuepelin taidoista, jos politiikan lupaus aikoo lunastaa puolueensa varauksettoman tuen. Kokoomusryhmän liima on sosiaalisesti joviaali monitoiminainen Eija Vähälä. Kokoomuspiireissä arvioidaan, että äidillisyyden ei pidä antaa hämätä. Entisessä rehtorissa on tarvittaessa särmää.

Hallituksen puheenjohtaja Antti Kivelän (kesk.) vahvuutta osoittaa se, ettei mies sortunut kiukutteluun, vaikka eduskuntavaalit olivat hänelle iso pettymys. Kivelä nauttii vakaata luottamusta hallituspöydässä.
Jaakko Kosunen (sd.), Harri Auvinen (vihr.), Tiina Kaartinen (sd.) ja Tapio Tolppanen (kesk.) ovat sisäpiirilähteiden mukaan hallituksen tasalaatuisia ja jalat maassa kulkevia runkopelaajia.
Vasemmistoliitossa ei ole ruuhkaksi asti päteviä ja eduskuntavaaleissa pärjänneitä maistereita, kuten valtuutettu Laura Meriluoto. Monet politiikan seuraajat ihmettelevät, miksi veteraani Erkki Virtanen ei antanut hallituspaikkaa tulevaisuuden vaikuttajalle, Meriluodolle.

Konkari Leila Savolainen (kesk.) on nähnyt kuntapolitiikassa kaiken ja edustaa kokonaisuuden näkijää. Tätä taitoa vaaditaan, kun yksisilmäinen äänestäjä tulittaa poliitikkoa populismin äärimmäisillä keinoilla.
Kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) jatkaa työläässä pestissä kaupunginhallituksen jäsenenä. Eduskunnassa noin 80 prosenttia on kunnan ja valtion kaksoisroolissa. Moni heistä pyörii valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajina ja kuntayhtymissä.
Näitä kunnallisia huippupaikkoja ovat aiemmin kahmineet esimerkiksi entiset kuopiolaiset kansanedustajat Markku Rossi (kesk.) ja Sari Raassina (kok.) Samaa linjaa jatkaa Reijonen.
Jos lainsäätäjä ei puutu kaksoisrooleihin, houkutus hankkia kuntamandaateilla näkyvyyttä on kansanedustajalle ylivoimainen.

Kaupunginhallitus

  • Uusi hallitus nimitettiin kaudeksi 1.7.2019–31.5.2021
  • Hallituksessa on 11 jäsentä. Hallituksen alaisuudessa toimii omistajaohjausjaosto, jonka puheenjohtaja on kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja.
  • Omistajaohjausjaosto huolehtii kaupungin liikelaitosten sekä kuntayhtymien, yhtiöiden, yhdistysten ja säätiöiden omistajaohjauksesta ja valvonnasta, joiden osakkaana tai jäsenenä kaupunki on.
  • Lisäksi hallituksen alaisuudessa toimii viisijäseninen lähidemokratiajaosto.