Tässä ovat Kuopion mukavimmat virkamiehet

Apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen on mukava mies. Näin ainakin luonnehtivat monet Kaupunkilehden kyselyyn vastanneet poliitikot. Arkistokuva: Ismo Vornanen

Kaupunkilehti pyysi poliitikkoja arvioimaan, ketkä ovat kaupungin lupsakimmat ja mukavimmat virkamiehet.

Virkamies voi olla muodollisesti pätevä mutta samalla pirullinen ja veemäinen. Hyvää ilmapiiriä rakentava johtaja parantaa työyhteisön tuloksia. Kaupunkilehti kyseli eri puolueiden poliitikoilta, ketkä ovat kaupungin mukavimmat virkamiehet. Kuka selviytyy huumorilla ja joustavuudella kinkkisistä tilanteista? Kenen viranhaltijan seurassa viihtyy ja ketkä osaavat keventää, kun ympärillä kiehuu? Osaako pomo antaa tilaa ja tukea vai häiritseekö häntä ego-ongelma? Kaupunkilehti tiivisti vastaajien mielipiteet, joita höysti muutaman vastaajan sitaatilla.

Poliitikot hämmästelevät, miten vähän nykyistä kaupunginjohtajaa ja apulaiskaupunginjohtajia vastustetaan, toisin kuin monen muun kaupungin hallinnossa. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosta luonnehditaan sekä älykkääksi että huumorintajuiseksi. Hän osaa nauraa muiden vitseille ja viljelee myös omaa huumoria. Koko johtajanelikko huokuu hyväntahtoisuutta ja tiimihenkeä.
Eniten kehumainintoja saa apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen. Hänet voisi tämän epävirallisen kyselyn perusteella nimetä kaupungin mukavimmaksi virkamieheksi. Kyllönen on maanläheinen työmies, joka ei delegoi vastuuta muille. Kyllönen laittaa vastaajien mukaan itse haalarit päälle ja käy oikopäätä töihin. Rento ja positiivinen Kyllönen osaa vakavoitua, mutta hänellä on tarvittaessa pilke silmäkulmassa.
– Kusi ei ole noussut päähän, vaikka nousi omasta organisaatiosta kaupungin johtoon, eräs poliitikko tiivistää.

VS. apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarisen olemusta kehutaan ystävälliseksi, aurinkoiseksi ja hymyileväiseksi. Joskus Saarista rasittaa vastaajien mielestä pikkutarkkuuden syndrooma. Kolmas apulaiskaupunginjohtaja, Pekka Vähäkangas, ei kuulemma koskaan ole hankala. Tosin eräs vastaaja pelkäsi, alkaako pitkään kaupungin palveluksessa työskennellyt Vähäkangas leipiintyä.

Opetusjohtaja Leena Auvista mainostetaan hyväksi kuuntelijaksi, analyyttiseksi ja viileäksi naiseksi. Auvinen ei provosoidu kun provosoidaan.
– Hänen hillitty sivistyksensä ei murtunut kiihkeässä kouluverkostokeskustelussakaan, eräs poliitikko kommentoi.
Toisaalta jotkut poliitikot toivovat, että Auvinen saisi tarttua ripeämmin hetkeen.
– Auvisen persoonaa piristäisi, jos hän uskaltaisi yllättää ja olla hivenen impulsiivinen.

Hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen ei ole mikään läpän heittäjä ja vitsiniekka. Häntä luonnehditaan lämminhenkiseksi ja välittömäksi.
– Jannen kanssa on ihan mahdoton riidellä. Hän ei tahdo kenellekään pahaa.
Arvostelijat kaipaavat tältä parantumattomalta diplomaatilta suorempia sanoja ja selvempiä linjauksia.

Nykyinen varhaiskasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi on poliitikkojen mieleen. Häntä sanotaan velikultamaiseksi, jonka olemuksessa ei ole turhia muureja. Parkkisenniemi muistuttaa edeltäjäänsä Pekka Lindelliä, joka muistetaan poikkeuksellisen leppoisena virkamiehenä.
Kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen on mukava, mutta joidenkin mielestä piiloutuu tapetin taustaväriin. Korhonen vie asioita eteenpäin eikä ärsytä ketään. Hän on yksi niistä perusvirkamiehistä, joiden turvin kuntalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa.
– Korhosen ego mahtuu auton hanskalokeroon. Huippumies, kunhan joku alainen muistaa tarkastaa hänen kirjalliset työnsä, ennen kuin teksti menee painoon, eräs poliitikko luonnehtii.
Perusturvajohtaja Mari Antikainen on vastaajien mielestä fiksu kutsumuskehittäjä. Antikainen ajattelee useimmiten kuntalaisten etua, mikä aiheuttaa arvostelua toisissa virkamiehissä.
– Sosiaalitoimi oli kuin ulkomuseo ennen Antikaista. Totta kai uudistukset ärsyttävät taantumuksellisia voimia.

 

  • Kaupunkilehti haastatteli juttua varten kymmenkuntaa kuopiolaista poliitikkoa. Poliitikkoja pyydettiin nimeämään nimenomaan mukavaksi kokemiaan virkamiehiä.
  • Toistuvia mainintoja saivat erityisesti apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen, opetusjohtaja Leena Auvinen, hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen, varhaiskasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi ja kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen.

Mukavuus ei yksin riitä

Kuopion kaupungin henkilöstöjohtaja Terttu Ruotsalainen luettelee pitkä rimpsun ominaisuuksia, joita kaupunki asettaa viranhaltijoiden rekrytoinneissa. Hyvällä virkamiehellä pitää olla päämäärätietoisuutta, johdonmukaisuutta, verkostoitumiskykyä ja rohkeutta. Varsinkin johtava virkamies tarvitsee sosiaalisia taitoja ja paineensietokykyä eikä huumorintajukaan ole pahitteeksi.
–  Johtajan on kyettävä strategiseen ajatteluun ja hänen on osattava sanoa myös ”ei”. Hänen on nähtävä monimutkaisen yhteiskunnan muutosvirtoja ja heittäydyttävä niihin uudistushenkisesti, kuvailee Ruotsalainen.

Henkilöstöjohtajan mielestä Kuopion kaupunki on onnistunut hyvin rekrytoidessaan johtajia ja päälliköitä. Hän kuitenkin korostaa, että viranhaltijan on oltava muodollisesti pätevä, vaikka hän olisi kuinka sopiva ja mukava henkilö.
– Raakkaan aina yli sellaisen henkilön, joka ei ole muodollisesti pätevä, koska hänen valintansa menisi helposti nurin valituksissa. Usein kaupunki käynnistää julkisen viranhaltijan haun. Joskus käytämme headhuntausta kuten kaupunginjohtajien valinnassa tai sitten pätevä henkilö voidaan siirtää uuteen tehtävään sisäisellä siirrolla.

Tärkeissä viroissa kaupunki tekee parhaille hakijoille myös soveltuvuustestit. Työhistoria ja kelpoisuus ovat tärkeitä taustatekijöitä, mutta haastattelulla on kuitenkin ratkaiseva merkitys valinnassa.
– Hakijaa pitää arvioida haettavan viran kriteereiden mukaan. On myös katsottava, kuka on juuri sillä hetkellä kuuma nimi haettavaan virkaan.

Suomessa on noin sata suorahakuun eli headhuntaukseen erikoistunutta yritystä, selviää rekrytointiin erikoistuneen Duunitorin selvityksestä. Tästä joukosta kahdenkymmenen kärki muodostaa yli 60 prosenttia maamme koko headhuntauksesta.