Tässä ovat Vuoden kuopiolainen -ehdokkaat – Äänestä suosikkiasi!

Lukijaäänestys käynnistyy tänään. Voittaja julkaistaan alkuvuodesta.

Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon järjestämä Vuoden kuopiolainen -äänestys käynnistyy tänään. Kisaan on valittu 20 ehdokasta, joiden joukosta lukijat voivat äänestää suosikkiaan. Ehdokkaat on valittu lukijoiden lähettämien ehdotusten ja toimituksen tekemien valintojen pohjalta. Mukana on Kuopion alueella vaikuttavia henkilöitä, jotka omalla tavallaan edustavat positiivista kuopiolaisuutta. Muutama ehdokkaista on ollut ehdolla aiempinakin vuosina. Uudelleen valitut ovat henkilöitä, jotka vuoden 2019 aikana ovat tehneet jotain merkittävää.

Kisassa on mukana TV:stäkin tuttu, vuosi sitten Kuopioon muuttanut koomikko Teemu Vesterinen. Hän on lehtihaastattelussaan julkisesti kehunut Kuopiota ja työstää Kuopio-aiheista stand up -esityskokonaisuutta. Mukana kisassa on myös tämän vuoden Miss Suomi -finalisti Sonja Länsivuori. Mukana on myös muutama vuosi sitten Kuopioon muuttanut Linda Bosire, joka oli ehdolla Vuoden kuopiolaiseksi myös viime vuonna. Linda järjesti tänä vuonna Kuopiossa kansainvälisen Miss Europe Continental -missikilpailun Suomen karsinnat.

Kisassa on ehdolla Kuopiossa asuva viihdetaiteilija, elämäntaitokouluttaja, blogisti ja Kuopion Kaupunkilehden kolumnisti Eija Selina Ruuskanen. Hän on niin kolumneissaan, blogissaan kuin lehtihaastatteluissaan puhunut monimuotoisen naiskuvan puolesta. Yksi ehdokkaista on Ranskasta kotoisin oleva, jo 90-luvulla Kuopioon muuttanut Marc Sabat.
Hän on kansainvälisesti palkittu valokuvaaja ja tänä syksynä hän voitti kaksi pronssimitalia vuosittaisesta valokuvakilpailusta Trierenberg Super Circuitista Itävallassa.

Yksi ehdokkaista on Kuopion torivalvojana työskentelevä monilahjakkuus Johannes Teppo. Hän on tuttu muun muassa Kaukolasipartio-yhtyeestä ja Isyystesti-nimisestä YouTube-kanavasta. Tänä vuonna hän on tehnyt yhdessä Olavi Rytkösen kanssa Savon Selviytymisopas -nettivideoita. Ehdolla on myös palkittu taiteilija Pauno Pohjolainen, joka toteutti tänä vuonna ”70 lihavaa ja laihaa vuotta -juhlanäyttelyn.
Ensimmäistä kertaa Vuoden kuopiolainen -tittelistä tavoittelee eläin: Ehdokkaana on Kuopion kaupunginkirjaston Lukukoira Sylvi. Sylvi on vuosien varrella auttanut ja innostanut erityisesti lapsia lukemaan.
Kaikkien tuntema muusikko Marko Hietala on ollut ehdolla Vuoden kuopiolaiseksi aiemminkin. Hän on ehdolla myös tänä vuonna Mustan sydämen rovio -nimisen ensimmäisen sooloalbuminsa vuoksi. Hänen ensimmäinen soolokeikkansa kuultiin kesällä Kuopiossa Rock in the City -tapahtumassa. Hietala toi Kuopiolle runsaasti positiivista näkyvyyttä ollessaan vieraana Nelosen Jone ja tähdet -ohjelmassa, joka kuvattiin Kuopiossa.

Ehdolla on myös kuopiolainen lentopalloikoni Tuomas Sammelvuo, joka on tehnyt suomalaista lentopallohistoriaa saamalla alkuvuodesta huippupestin Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajana. Mukana kisassa on myös mäkihyppymies Pekka Niemelä, joka kehittää nyt päätyökseen Puijon aluetta. Niemelän Puijo Peak Oy valittiin alkuvuodesta Puijon lakialueen yrittäjäksi. Puijolla on vihdoin vuosien hiljaiselon jälkeen alkanut tapahtua uudistuksia ja tässä nokkamiehenä toimii Niemelä.

Kuopio sai tänä vuonna ensimmäiset sähköavusteiset kaupunkipyörät. Kaupunkipyöriä oli Kuopioon tuomassa Kuopion kaupungin liikkumispalveluiden kehittämispäällikkö Jouni Huhtinen yhdessä Timo Ollikaisen kanssa. Huhtinen valittiin mukaan Vuoden kuopiolainen -kisaan, sillä keväällä käyttöönotetut kaupunkipyörät olivat Kuopiossa jättimenestys.
Mukana on myös laulaja ja luokanopettaja Markku Ulhbäck. Hän työskentelee päivätyökseen Kettulan koulun luokanopettajana ja iltaisin ja viikonloppuisin muuntautuu ammattimuusikoksi. Hän on sijoittunut kahtena vuotena Seinäjoen Tangomarkkinoilla tangoprinssiksi.
KuPSin mestaruusjuhlia ei voi jättää huomioimatta myöskään Vuoden kuopiolainen -kisassa. Ehdolla kisassa on tänä vuonna KuPSin mestaruuden takuumies, jalkapalloilija Ilmari Niskanen.
Urheilupuolelta ehdolla ovat myös KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen, joka pelasi ensin vaikuttavan kiekkoilijan uran ja on myöhemmin rakentanut systemaattisesti omaa valmentajapolkuaan liigatasolle. Mukana kisassa on Kamppailijat-yhtiön toimitusjohtaja ja ju-jutsuaktiivi Teemu Rissanen, joka on ollut luomassa Kuopioon vuosittaista Feel Your Movement -tapahtumaa ja ollut kokoamassa yhteen kuopiolaisia kamppailulajipiirejä.

Kuopion kaupunginteatterin näyttelijöistä mukaan kisaan valittiin tänä vuonna teatterin pitkäaikainen näyttelijä Seija Pitkänen. Hän teki tänä vuonna yhdessä Annukka Blombergin kanssa Minna Canthin ja Maria Jotunin juhlavuosien kunniaksi näytelmän Minna ja Maria. Kisaan otettiin mukaan myös kirjailija ja runoilija Jouni Tossavainen, joka on julkaisut yli 20 kaunokirjallista teosta, joista juoksija Hannes Kolehmaisesta kertova romaani sai Savonia-palkinnon 2015.
Komediafestivaalien festivaalijohtaja Juha Jylhäsalmi on ollut ehdolla kisassa aiemminkin. Hänet otettiin finaaliin myös tänä vuonna, sillä hän on vuoden sisään toteuttanut muun muassa Tosi hyvä päivä -hyväntekeväisyystempauksen.
Kisassa on ehdolla myös Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen, joka on myös European Region of Gastonomy -ruokalähettiläs. Ravintolamestarit valittiin tänä vuonna pyörittämään Puijon Tornin, Kahvilan ja Majan ravintolatoimintaa. Eeva on vuosien mittaan ollut kehittämässä Kuopion ravintolakulttuuria ja tapahtumatarjontaa elävämmäksi. Hänen toiminnassaan korostuvat paikallisuus, lähiruoka ja yhteistyö.

Ehdokkaisiin ja äänestämään pääset täältä!

Vuoden kuopiolainen

  • Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon järjestämä lukijaäänestys, jonka tarkoitus on nostaa esiin kuopiolaisia tai Kuopion alueella vaikuttavia hyviä tyyppejä.
  • Aiempina vuosina Vuoden kuopiolaisiksi on palkittu Kompassin vastaaja ohjaaja Tsega Kiflie, kirjailija-toimittaja Antti Heikkinen, dosentti-kolumnisti Markku Myllykangas, paralympiamitalisti Marjaana Heikkinen, jalkapalloilija Urho Nissilä ja jalkapalloilija Petteri Pennanen.