Tennisväki häädettiin ulos Niiralan kuplastaan

Tennishallin paikalle ajetaan pian täytemaita ja kupla puretaan. Kuva: Emma-Ria Rönkkö

Kuopion kaupunki ilmoitti helmikuussa, että tennisväki joutuu purkamaan hallinsa maaliskuussa.

Kuopion Tennisseuran (KTS) satapäisen juniorijoukon pitää poistua Niiralan soramontun kuplasta maaliskuun puoleenväliin mennessä. Seura-aktiivit ovat vaitonaisia, koska he eivät haluaisi suututtaa kaupungin virkamiehiä.

Kaupunkilehti sai kuitenkin päättäjiltä tietoa uhkaavasta tilanteesta. Lopulta KTS:n puheenjohtaja Pertti Kärkkäinen kertoo seuran huolesta. Vielä tammikuussa kaupungin tiedostuslehdessä oli kaaviokuva, jossa jäähallin ja uimahallin hankeen yhteyteen oli merkattu myös tenniskuplahalli.
– Helmikuun 22. päivä kaupunki ilmoitti virallisesti seurallemme, että kupla on vietävä pois maaliskuun 16. päivään mennessä. Sitä ennen oli pidetty joulukuussa yksi keskustelu tulevasta uhkasta, kertoo Kärkkäinen.

Seuralle ilmoitettiin, että maaliskuussa käynnistyy uimahallin rakentaminen ja jäähallin saneeraus. Muutoin hankkeet viivästyvät ja aiheuttavat lisäkustannuksia. Hanke kävi 20.11.2017 valtuustossa. Kokouksen päätöstekstissä sanotaan, että rakennustyöt alkavat kaavoituksen valmistuttua. KTS jätti 28.1. muistutuksen kaupunkirakennelautakunnalle.
– Nythän kaava ei ole käynyt vielä valtuustossa puhumattakaan valitusajan umpeutumisesta ja silti rakennustyöt alkavat.

Kärkkäinen on juossut kaupungin virastoissa. Kukaan ei aluksi tuntunut ottavan vastuuta tapahtumista. Toisessa tenniskeskuksessa Rauhalahdessa on vapaita vuoroja vain kello 13–15. Aika ei sovi koululaisille, opiskelijoille ja töissäkäyville tennispelaajille.
Päivänrannan teollisuushalli on useita metrejä liian matala.
– Toimintamme lakkaa kokonaan, jos emme saa uutta hallia syyskuun alkuun mennessä.

Epätoivoisessa tilanteessa Kärkkäinen lähetti tietoa pari viikkoa sitten kaupunginhallituksen jäsenille. Seura on suunnitellut 1,2 miljoonaa maksavan nelikenttäisen teräsrakenteisen tennishallin ja on valmis sekä rakentamaan että ylläpitämään sen, jos kaupunki osallistuu investointiin 500 000 – 600 000 eurolla.

Kaupunkirakenne-lautakunta päätti 28.2., että investoinnin varaus on Pitkälammen koulun vieressä Kuvelammella. Investointituki ei ole kaupungin budjetissa, koska asia tuli tietoon näin lyhyellä varoitusajalla. Jos hallitus laittaisi rahan halliin, kaupunki saisi 3500 neliön uuden liikuntatilan ilman muita kuluja.
– Soramontun kuplahalliin kaupungin ei tarvinnut laittaa senttiäkään. Olemme vuodesta 2004 maksaneet kaupungille vuokria 60 000 euroa, sähköt ja vedet päälle sekä työllistäneet 4 kuukausipalkkalaista ja 6–8 tuntityöntekijää. Vänärin kentistä olemme pulittaneet 10 000 euroa kesässä. Vuodesta 2004 olemme tuoneet Kuopion talousalueelle 2 miljoonaa euroa tuloja.

Virallisesti kuplan purkamista kaupunki on kuvannut dokumenteissaan Hannes Kolehmaisen kadun suoristamistarpeena. Kärkkäinen on kuitenkin kuullut, että uimahallin rakentamisen jätemaita aiottaisiin ajaa soramontun kuplan paikalle.
– Miksi jätemaita ei ajeta kaupungin muihin rakennushankkeisiin, joissa täytemaita tarvitaan? Näin on aikaisemmin tehty esimerkiksi Pirttinimen venevalkamassa ja ampumahiihtoradalla.
Kaupunkilehden tietojen mukaan kaupunki valmistelee KTS:lle 300 000 euron investointitukea lautakuntaan ja sitten maaliskuun loppupuolen hallitukseen. Täällä tuella KTS pystynee rakentamaan korvaavan tenniskeskuksen ensi syksyksi.

Vuokrasopimus päättyi joulukuussa

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) toteaa, että kaupungin yrityspalvelut etsii tennisseuralle korvaavan hallin kevääksi.
– Kyllä he ovat tienneet jo pitkään, että kuplahallin vuokrasopimus päättyy joulukuussa. Tietääkseni KTS on etsinyt hallin paikkaa jo viime kesänä Bellanrannasta. Myös uimahallin ja jäähallin kaava on ollut nähtävillä. Kaupungin tiedostuslehden havainnekuvassa voi olla virheitä, perustelee Kivelä.
Kivelä lupaa, että kaupunki tukee seurojen yritteliäisyyttä mutta tasapuolisesti.

KTS menetti harjoituspaikan

KTS on rakentanut tenniskuplahallin vuonna 2004 Niiralan soramonttuun.
Kupla oli kaupungin Kohtaamisia-tiedotuslehdessä vielä tammikuussa.
Helmikuun 22. päivä seura sai tiedon, että 16.3. kupla ei saa olla enää montussa.
Toiminta uhkaa loppua, jos seura ei saa uutta hallia syyskuuhun mennessä.
Seuralla on hallisuunnitelma, mutta tarvitsee kaupungin rahoitusapua.