Teräsmieskisoissakin on vegaaneja

Terveysyliopiston pitäisi lopettaa punaisen lihan tarjoilu.

Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun helmikuussa. Savon Sanomien pääkirjoitus 19.10. ei hyväksy linjausta. Teksti kuulosti erään etujärjestön lobbaukselta: ”Pelastetaanko maailman ilmasto lopettamalla nautakarjatalous Suomesta?”
Pääkirjoituksessa heitettiin, että ideologisista syistä kasvisruokaa syövät ihmiset ilakoivat, kun Helsingin yliopisto ja kaupunginvaltuutetut rajoittavat lihansyöntiä. Artikkelin tueksi tekstiin oli upotettu professori Ursula Schwabin irrallinen kommentti, etteivät kaikki voi syödä proteiinitarpeeseensa palkokasveja.

Kasvissyönti on paras patentti maailman nälkä- ja kansanterveysongelmiin. Professori Schwab osaisi perustella väitteen minua paremmin. Itse en ole syönyt vuosikymmeniin punaista enkä juuri valkoistakaan lihaa. Vitamiiniarvoni olen mitannut ja harrastanut raskasta urheilua. Hyvin on kone toistaiseksi toiminut. Aliravitsemus ei ole vaivannut, vaikka pääkirjoitus niputtaa tunteella katovuodet, lihatalouden ja nälkäkuolemat.

Kasvissyönnin voi perustella eläinten oikeuksilla, terveyshyödyillä sekä liha- että maatalouden päästöillä. Lihantuotantoon kytkeytyy globaali nälkäongelma, makean veden pula, antibioottiresistenssi ja tautiepidemiat. Onko Kuopion terveysyliopistolla rohkeutta ottaa opiksi Helsingistä? Voiko eläintenystävä popsia tipua ja vasikkaa lautasellaan?

Vegaaniliiton sivuston mukaan olympiavoittajat Paavo Nurmi ja Carl Lewis olivat aktiiviurallaan kasvissyöjiä. Samoin vegaaneja ovat kuusinkertaiset Ironman-kilpailun voittajat triathlonistit Dave Scott ja Ruth Heidrich sekä thainyrkkeilyn maailmanmestari Harri Nieminen.
Tupakkateollisuuskin syötti puppua vuosikausia ennen kuin tupakkatuotteisiin ilmestyivät varoitusmerkinnät. Bisneksen rinnalla ravitsemusnäkemyksiä ohjaavat ihmisten riippuvaisuudet, uskomukset ja eräät poliittiset puolueet.

Lihasta pidättäytyminen ei takaa terveellistä ravintoa, jos ravinto koostuu vehnästä, ja puhtaiden ruokien makuja pilataan sokerilla ja suolalla. Tilastokeskuksen raporteista näkyy selvästi, että lihatuotteiden käyttö on moninkertaistunut 1966-luvulta lähtien. Maapallo ja ihmiskunta voisivat paremmin, jos kasvissyönnistä tulisi enemmistön tapa. Vege näkyy onneksi jo ravintoloiden lounastarjonnassa. Kasvissyöjä pärjää parhaiten, jos perehtyy raaka-aineisiin ja valmistaa pöperönsä itse.