Kuopiolaisperhe kutsuu tuntemattoman jouluksi kotiinsa

Ruotsalaisen perheeseen kuuluvat äiti Anne, isä Ari ja viisi lasta. Lapsista kuvassa Jeremias ja Janina.

”Jouluna kenenkään ei pitäisi olla yksin”.

Marraskuun lopulla kuopiolainen Ari Ruotsalainen jätti Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmään viestin, jossa kutsui jotain vähävaraista ja yksinäistä viettämään joulua kotiinsa Petoselle. Viesti sai runsaasti huomiota, kannustavia kommentteja ja reilu tuhat tykkäystä, mutta kirjoitus ei tuottanut tulosta. Vielä tähän päivään asti kukaan ei ole ilmoittautunut avun tarvitsijaksi. Sen vuoksi Ruotsalainen otti yhteyttä Kaupunkilehteen. Hän toivoo, että tätä kautta hänen hyväntahdoneleensä tavoittaisi jonkun tarvitsevan ihmisen.
– Perheemme on jo pidemmän aikaa pohtinut, että voisimme kutsua jonkun yksinäisen viettämään joulua kanssamme. Jouluna ei kenenkään pitäisi joutua olemaan yksin, Ruotsalainen sanoo.

RUOTSALAISEN perheessä on vaimo Anne, viisi lasta ja koira Nipsu. Aria ja Annea yhdistää kristillinen maailmankatsomus. He kuuluvat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon. He kuitenkin korostavat, ettei joulutempauksella ole tarkoitus tehdä käännytystyötä, vaan tuoda jollekin iloa. Vanhemmat haluavat samalla antaa myös lapsilleen esimerkin muiden ihmisten kunnioituksesta.
– Olen itsekin elänyt kovia aikoja. Elämän haasteiden kautta olen löytänyt oman elämänhaluni uudestaan ja haluan nyt jakaa hyvyyttä muillekin, Ari sanoo.

ARI Ruotsalainen sanoo, että perhe tarjoaa yhdelle tai kahdelle yksinäiselle joulunviettomahdollisuuden kotonaan Petosella. Tarjolla on jouluruokaa, joulumusiikkia ja pelaamista yhdessä. Ruotsalainen sanoo, että kiinnostuneet voivat ottaa häneen yhteyttä puhelimitse. Numero on tämän jutun faktalaatikossa.
– Jotkut ovat sanoneet, että eikö sinua pelota kutsua tuntematonta kotiin ja antaa numeroa eteenpäin. Vastaan, että ei pelota. Ei meillä ole edes paljoa ryöstettävää. Ja jos joku vaikka haluaisi meidät ryöstää, niin sitten menee varmasti tarpeeseen.

TUNTEMATTOMAN kutsuminen joulunviettoon ei ole Ruotsalaisen perheen ainoa hyväntekeväisyystempaus. Itse asiassa hyväntekeväisyyden voisi sanoa olevan perheen harrastus. Ruotsalaiset käyvät sukulaisporukallaan muun muassa laulamassa joululauluja esimerkiksi KYSillä ja palvelutaloissa.
Istekillä työskentelevä Ari on myös käyttänyt viime viikot joululahjaprojektiin. Hän on saanut useista elintarvikeyrityksistä lahjoituksena suklaata ja glögiä, jotka hän aikoo joulun alla käydä jakamassa yllätyksenä vähävaraisille kuopiolaisille.
– Haluan, että lahjat tulevat ihmisille yllätyksenä, joten en paljasta kohdetta etukäteen. Yrityksille kerron jälkikäteen, minne lahjat menivät.

OMILLE hyväntekeväisyystempauksilleen Ari Ruotsalainen on saanut vaikutteita Brother Chrismasilta, eli Ari Koposelta, joka on tehnyt lukuisia hyväntekeväisyystempauksia eri puolilla Suomea. Ruotsalainen sanoo, että hän haluaa tehdä hyväntekeväisyyttä nimenomaan yksityishenkilönä.
– Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat byrokraattisia, eikä niistä kaikista voi olla varma, mikä osuus oikeasti päätyy apua tarvitsevalle. Kun teen hyväntekeväisyyttä itse, näen omilla silmillä, että apu varmasti menee perille.

RUOTSALAINEN arvelee, että hyväntekeväisyysprojekteista kertominen julkisesti voi herättää myös arvostelua.
– Saattavathan jotkut ajatella, että yrittääkö tuo kehua tekemisillään. Siitä ei varmasti ole kyse. Ajattelin, että näistä puhuminen julkisesti saattaa kannustaa myös muita ihmisiä tekemään hyviä tekoja omassa lähiympäristössään.
Ruotsalainen muistuttaa, että toisten auttaminen ei tarkoita vain taloudellista auttamista.
– Mielestäni auttaminen on ennen kaikkea välittämistä ja ajan antamisesta toiselle.

 

Ruotsalaisen perhe on monessa mukana

Ruotsalaisen perhe on aktiivinen muutenkin kuin hyväntekeväisyysprojekteissa. Äiti Anne on mukana 7 yhdistyksessä. Hän on muun muassa Niiralan Kulman hallituksessa ja aloittaa pian Pitkälahti-Petosen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Asukasyhdistyksen hallitukseen lupautui myös isä Ari. Sekä Anne että Ari ovat vetäneet myös useita Petosen Nallen urheiluryhmiä. Ari kertoo perineensä aktiivisuuden omalta isältään, perussuomalaisten entiseltä kuntapäättäjältä, Pauli Ruotsalaiselta.
– Tahdomme aktivoida ihmisiä yhteisöllisyyteen.

Kiinnostaako perhejoulu Petosella?

  • Petosella asuva Ruotsalaisen perhe tarjoaa yhdelle tai kahdelle vähävaraiselle ja yksinäiselle mahdollisuuden viettää joulua perheen kanssa heidän kodissaan.
  • Ohjelmassa on ruokailua ja yhdessäoloa perheen kanssa.
  • Mikäli ilmoittautuneita tulee paljon, perhe arpoo yksi tai kaksi, ketkä kutsuu kotiinsa.
  • Ari Ruotsalaiseen voi ottaa yhteyttä puhelimitse: 050 3645 953.