Tissilähettiläs Rytkönen

Millariikka Rytkönen on kätilö ja Tehyn puheenjohtaja. Hän on Tissilähettiläs, supersankari terveyden ja tissien asialla (Uusimaa 2.11.). Rytkösen on aateloinut Tunne rintasi ry. Hän haluaa työpaikkansa Tehyn olevan tissiystävällinen työpaikka. Niinpä hän tilasi henkilöstölle maksuttoman tissituokion, rintojen omatarkkailun opastustilaisuuden, jossa opittiin rintojen terveydestä uudesta näkökulmasta.

Tissilähettiläs kannustaa tekemään tilipäivänä tissiteon, olemaan omien rintojensa terveyden supersankari. Kliimaksina katteeton lupaus, että ”näin saat itsellesi jotakin palkkaakin arvokkaampaa: voit pelastaa oman henkesi”. Tissilähettiläs kehottaa jokaisessa sopivassa tilanteessa ihan meitä jokaista tutkimaan rintansa säännöllisesti.
Terveydenhuollon ammattilaisena, ja vieläpä Tehyn puheenjohtajana, Rytkösen pitäisi ehdottomasti mainita rintojen omatarkkailuun liittyvät, tutkimuksissa todetut hyödyt ja haitat. Näin naiset voisivat tehdä tietoisen päätöksen omatarkkailun mielekkyydestä.

Tosin tutkimuksellista näyttöä omatarkkailun hyödyllisyydestä ei ole. Esimerkiksi rintasyöpäkuolleisuutta rintojen omatarkkailu ei vähennä. Rintojen standardoidun omatarkkailun haittoja ovat turha ahdistus rintojen hyvänlaatuisista kyhmyistä, ylimääräiset lääkärissä käynnit ja tarpeettomat koepalojen otot. Silti omatarkkailun ilosanomaa julistava Tunne rintasi ry suosittelee rintojen tarkkailua kaikille yli 15-vuotiaille (siis lapsillekin!), myös miehille. ”Rintasyöpä ei ole vain naisten tauti, kuka tahansa voi sairastua”. Vuosittain vain noin 20–30 miestä sairastuu Suomessa rintasyöpään.

Koska tieteellistä näyttöä rintojen omatarkkailun hyödyllisyydestä ei ole, touhua markkinoidaan kuten uskomushoitoja. ”Olemme saanet positiivista palautetta ihmisiltä…”. Ja merkityksettömillä todistajalausunnoilla omatarkkailun erinomaisuudesta: ”Olen ylpeä saadessani olla mukana Tunne rintasi ry:n toiminnassa, sillä rintojen omatarkkailu on valtavan merkityksellinen teko”, toteaa Behavior Designer Riitta Mettomäki yhdistyksen ”asiantuntijaryhmästä”.

Itsehoito on kova sana. Vuoden 2009 joulumarkkinoille tuotiin Breastlight-niminen vekotin rintojen omatarkkailuun, tissivalo. Sikakallis taskulamppu, täysin hyödytön kapine. Instrumentariumin mukaan laite oli tarkoitettu perinteisen omatarkkailun sekä ultraääni- ja mammografiatutkimusten lisäksi. Jotta tissivalon menekki olisi mahdollisimman suuri, naisia peloteltiin muun muassa rintasyöpään sairastuvien määrällä.
Kun ihmisille annetaan erilaisia terveyssuositteita, niiden on perustuttava vankkaan tieteelliseen näyttöön, ei huhupuheisiin.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.