Tissit tiskiin

Turkulainen ravintola Aune pyysi vähän aikaa sitten asiakkailtaan, etteivät äidit imettäisi lapsiaan ravintolasalissa vaan erikseen rintaruokintaan varatussa tilassa invavessassa. Osalle asiakkaista oli ilmeisesti tullut epämukava olo nähdessään jonkun imettävän lastaan. Aiheesta nousi luonnollisesti somekohu.

Meillä täällä pohjolan perukoilla ei ilmeisesti ole oikeita ongelmia, kun meillä on aikaa keuhkota siitä, missä ja milloin vauva saa tissin suuhun. Olemme myös ilmeisen vieraantuneita luonnosta ja maailman luonnollisimmasta asiasta.

Tissejä isonnetaan, pienennetään, valokuvataan ja ennen kaikkea esitellään tai esitetään joka tuutissa. On täysin ok laittaa torille päälle paita, joka vain vaivoin pystyy pitämään ryntäät sisällään, mutta lapsen ruokkiminen on törkeää. Suomalainen voi mennä sekasaunaan tai ihan vaan normisaunaan kaveriporukan kanssa täysin nakkena, mutta jos äiti imettää ravintolassa, siitä tulee epämukava olo. Ilmeisesti tieto siitä, että jollakin on nyt tissi suussa, ahdistaa. Tai sitten se, että tietää kyseisen rinnan olevan paljas, aiheuttaa epämukavuutta.

Jotkut ovat perustelleet julki-imettämisen vastaisuuttaan sillä, että siinä ei oteta muita läsnäolevia huomioon. Pienen ihmisen nälkä pitäisi siis ohittaa, jos jollekin AIKUISELLE sattuu tulemaan epämukava olo. Tai sitten mennä vessaan imettämään.

Aikuisen erottaa lapsesta suuresti se, että aikuinen tietää, että elämässä tulee joskus epämukava olo. Harvassa ovat ne imettäjät jotka vain iskevät tissit tiskiin koko kansan kiusaksi. Hyvin usein imetys tapahtuu jonkun kankaan alla piilossa, jottei muille tulisi epämukava olo.

Empatia on kykyä asettua toisen asemaan. Jos vaadimme sitä muilta, on meidän kyettävä siihen itsekin.

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon toimittaja.