”Töitä vuorotta, lomia ei juuri koskaan”

25 vuotta yrittäjänä ollut Jaana Kinnunen avasi hiljakkoin Voglia-vaateliikkeen Kuopion keskustaan. Hänen tekee keskimäärin kuusipäiväistä työviikkoa, ja sesonkiaikoina töitä on viikon jokaisena päivänä. Lomia hän pyrkii pitämään nelisen viikkoa vuodessa. Kuvat: Aija Pirinen

Kaupunkilehden yrittäjäkysely: Valtaosa vastanneista yrittäjistä tekee töitä myös viikonloppuisin.

Kuopion Kaupunkilehti ja sisarlehti Viikkosavo tekivät huhtikuun puolivälissä Kuopion yrittäjille suunnatun sähköisen kyselyn. Kyselyssä selviteltiin yrittäjien työmäärää sekä työpäivien ja lomien pituutta. Kyselystä käy ilmi, että yrittäjien työpäivät venyvät usein pitkälle iltaan.

KYSELYYN vastanneista yrittäjistä yli puolet, eli 55 prosenttia kertoi keskimääräisen työpäivän pituuden olevan 8–10 tuntia. Yli 10-tuntisia päiviä kertoi tekevänsä 23 prosenttia vastanneista.
Työpäivien venymistä yrittäjät perustelevät työmäärällä ja esimerkiksi sairastuneiden työntekijöiden paikkaamisella.
– Liikaa töitä, työntekijöiden lomat ja sairauslomat vielä lisäävät omaa työmäärää. Ala on sellainen, ettei voi ottaa vuokratyöntekijöitä, eräässä vastauksessa todetaan.
– Silloin kun on asiakkaita, niin työtä on tehtävä ”kieli pitkällä”. Tällöin päivien pituus on helposti 10 tuntia. Pakko ollut lukita yksi päivä kalenterista, jolloin asiakkaita ei ole ja saa edes yhden lepopäivän viikossa, toisessa vastauksessa sanotaan.
– Työtä on vuorotta ja sairauslomia en pidä koskaan, eräs vastaaja kirjoittaa.
– Kiireisimpinä aikoina työpäivä voi käytännössä olla kello 8–23, toki tauotettuna.
– Työtä on ”normaali-ihmiselle” varmasti ihan käsittämätön määrä, harva ymmärtää tai tietää, eräs yrittäjä toteaa.

KYSELYYN vastanneista yrittäjistä jopa 76 prosenttia sanoo tekevänsä töitä myös viikonloppuisin.
– Olen 6–7 päivää viikosta töissä. Sesonkiaikana ei lomia eikä vapaita pidetä. Jouluaattona, tapaninpäivä ja juhannuksena pidän kolmen päivän vapaat, eräs vastaaja toteaa.
Vapaissa kommenteissa moni arvioi työmääräkseen noin 60 tuntia viikossa. Eräs vastaajista sanoi viikoittaisen työmääränsä lähennelleen joskus jopa 100 tuntia.

VÄHEMMISTÖ, eli noin 20 prosenttia vastanneista ilmoitti tekevänsä päivittäin alle 8 tuntia töitä. Kyselystä käy ilmi, että yrittäjäkentällä työmäärä jakautuu hyvin epätasaisesti; osalla töitä on enemmän kuin jaksaisi tehdä, osalla taas töitä ei ole riittävästi ja taloudellinen toimeentulo on haastavaa.
– Töitä on liian vähän, eräs vastaaja kommentoi.
– Tekisin mielelläni enemmänkin. Näillä asiakasmäärillä on vaikea tulla toimeen, toinen vastaaja sanoo.
– Työmääräni on vähäinen mutta vaihteleva.

LOMIEN osalta vastaukset jakaantuvat selkeämmin. Noin 25 prosenttia vastanneista ilmoitti pitävänsä lomaa vuodessa yhden viikon. 10 prosenttia vastanneista sanoi, ettei pidä vuoden aikana lainkaan lomaa. Loput vastanneista pitävät lomaa kolme viikkoa tai enemmän. Kyselyn vapaissa vastauksissa käy ilmi, että monet yrittäjät pitävät lomaa silloin kun tilanne niin sallii ja mikäli töitä on paljon, lomaa ei pidetä välttämättä lainkaan.

KUOPION Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi ei ihmettele kyselyn tulosta yrittäjien isosta työmäärästä.
– Keskimäärin yrittäjät ovat työteliästä porukkaa, jotka eivät kaihda työntekoa eivätkä valita työn määrää.
Karppi sanoo, että työntekijän sairastuminen laittaa monen yrittäjän tiukoille.
– Yleinen harhakäsitys on, että on joku sairausvakuutuskorvaus, joka korvaa yrittäjälle sairastuneen työntekijän palkan. Näin ei ole. Sairastumistapauksissa yrittäjä joutuu maksamaan sekä sairaana olevan että sijaisen palkan. Moni yrittäjä venyykin itse ja tekee kahden ihmisen työt.
Karppi muistuttaa, että isosta työmäärästä huolimatta monet yrittäjät sinnittelevät melko pienillä tuloilla. Osa yrittäjistä sinnittelee jopa köyhyysrajalla.
– Lainsäätäjällä on vielä paljon tehtävää yrittäjyyden tukemisessa.

Näin yrittäjäkysely tehtiin:

• Kaupunkilehti ja sisarlehti Viikkosavo toteuttivat huhtikuun puolivälissä yrittäjille suunnatun sähköisen kyselyn.
  • Kyselyyn pystyi vastaamaan lehtien ja Kuopion Yrittäjien Facebook-sivuilla.
  • Lisäksi linkki kyselyyn jaettiin Kuopion Yrittäjien uutiskirjeessä.
  • Kyselyyn vastasi 64 kuopiolaista yrittäjää.
  • Tasan puolet vastanneista oli ollut yrittäjänä yli 10 vuotta.