Toni Saksman: ”Liikunta on kuulunut elämääni koko ikäni”

Toni Saksman kertoo, että yläasteella jääkiekko syrjäytti jalkapallon. Kuva: Saksmanin albumi

Minä lapsena: Toni Saksman, 40, toimitusjohtaja KalPa Hockey Oy

”Olen syntynyt Kuopiossa ja lapsuuteni olen asunut Linnanpellon Pappilanmäellä. Siellä asuin 10-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen muutimme Inkilänmäelle Rastaantielle. Myöhemmin elämä on kuljettanut niin, että asun jälleen Rastaantiellä, tosin eri talossa kuin aiemmin.

Lapsuuden perheeseeni kuului isän ja äidin lisäksi kaksi veljeä. Olen perheen keskimmäinen lapsi, joten olen saanut kokea niin hyvässä kuin pahassa mitä on olla iso- tai pikkuveli. Luonteeltani olen aika rauhallinen ja ainakin minulle kerrotun mukaan olin myös aika helppo lapsi. Molemmat vanhempani ovat lähtöisin maaseudulta ja lapsena olimme lähes kaikki viikonloput heidän kotipaikoillaan käymässä. Siellä olen saanut oppia maaseudun elämästä sekä työnteosta, ja luonnossa liikkuminen on tullut myös hyvin luontevasti tutuksi. Lemmikkinä meillä oli lapsuudessa kissa, joka tuli hyvin vahvasti meidän lasten toiveesta perheeseen.

Koulussa pärjäsin lapsena hyvin keskitasolla ja kävin ala-asteen pienessä Asemakoulussa keskustan kyljessä. Lukeminen ei ihan suosikkipuuhia ollut, mutta osasin onneksi kuunnella tunnilla sen verran, että sillä pärjäsi kohtuudella kokeissa. Suosikkiaineita koulussa olivat matematiikka ja liikunta, jotka liittyvät nykyisin hyvinkin kiinteästi työhöni.

Liikunta on kuulunut elämääni koko ikäni, ja veljien kanssa on eri pihapelit kuuluneet jokailtaiseen ohjelmaan muiden pihapiirin lasten kanssa. Pihapeleissä pallopelit on pelattu hyvin laajalla lajikirjolla ja veljesten kesken, kun oli kova kilpailuvietti, pelit pelattiin aina maalit ja pisteet laskien. Seuratasolla lapsena harrastin jalkapalloa usean vuoden ajan. Yläasteella jääkiekko sitten syrjäytti jalkapallon ja sillä tiellä ollaan edelleen.”

• Sarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan.