Trumpille kiitos!

Trumpin ansiosta jokamies ymmärtää, että pärjäisi presidenttinä hyvin – ainakin yhtä hyvin kuin eräs nykyisistä.
Donald vahvistaa tavallisten tallaajien itsetuntoa rajusti. Näköjään kuka tahansa voi siis maailmansotaa sytyttämättä toteuttaa itseään ja outoja taipumuksiaan presidentillisellä tasolla. Miksi emme kaikki pyrkisi presidentiksi?

Trumpin luihuus ja törkeät puheet tuntuvat yököttävän monia puoluetovereitakin, mutta sillä ei lopulta ole republikaaneille väliä. Tärkeintä on, että paremmat perheet säästyvät ärsyttäviltä veroilta ja kristillinen lähimmäisenrakkaus valkoisia sekä aseita kohtaan kukoistaa. Ja Jumalan viha latinoita kohtaan ilmentyy.
Obaman aikana moni jo tunsi sydämen lämpenevän länteen: miksei sitä voisi vaikka Natoon kuulua. USAn idealistisen perustuslain ihanteet huokuivat Atlantin yli. Nyt maailma on tullut taas helpommaksi: amerikkalaisuus on hapatusta. Moni Amerikka-fani on Trumpin valinnan jälkeen kuin kokenut herätyksen ja valaistuksen: Vietnam ansaitsi voittonsa! Kiitos Donald, että tuo valkeni.

Niin monessa kahvipöydässä on nyt luontaista, elävää keskustelua, pöyristynyttä Trumpin otteiden siunailua ja manailua. Se vahvistaa yhteisöllisyyttä.
Jotkin yrityksetkin hakevat Trumpista menestystä. On havaittu, että kun jokin firma pistää Trumpille kampoihin tai ilmaisee jotain Trumpin vastaista, se alkaa haalia entistä enemmän asiakkaita. Markkinavoimatkin – siis tavalliset asiakkaat – haluavat näyttää keskisormea Trumpille.

Ja vakavasti: tarvitaanko presidenttejä? Maailma voisi olla turvallisempi paikka ainakin ilman johtajia, joille on keskitetty isosti valtaa. Valistunut johtaja voi saada hyvääkin aikaan. Mutta kyllä keskinkertainen kollektiivielin on kansalleen riskittömämpi kuin suuren valtansa viekoituksista turmeltuva kellokas.
Vapaan lehdistön ansiosta Trump on Putiniakin terävämmin tuonut nähtäville, että on sairasta keskittää valtaa. Vallan keskiö houkuttaa, ei niinkään eettisesti vahvoja maailmanparantajia vaan erityisesti asemansa perään kuolaavia narsisteja, joille kaikki erimielisyys on uhka.

Pahinta on, jos toimittajien vapaus on uhattuna. Silloin pimennoissa voi tapahtua mitä vain iljettävää, voi vaikka antaa tappotuomioita. Trump tahtoo tietysti vaientaa toimittajia. Ilman vapaata lehdistöä presidentillinen valhe elää ja vakuuttaa.
Kiitos Trump, että toimit varoittavana esimerkkinä populismista! Monen maan äänestäjäkunta on edes vähän vastustuskykyisempi populististen iskulauseiden viekoituksille.

Kirjoittaja on terveydenhuollon suunnittelija.