”Tulenko enää entiseen kuntoon?”

Maija-Liisa Jäntti kulkee korkean tuen varassa kotonaan, eikä pysty seisomaan pitkiä aikoja. Kuva: Inka Matilainen

Kaksi irtokoiraa kaatoi Maija-Liisa Jäntin. Kahteen viikkoon hän ei päässyt itse sänkyyn eikä sieltä ylös.

Huonoa tuuria. Sitä on ollut kuopiolaisella, seitsenkymppisellä Maija-Liisa Jäntillä viimeisen 4 kuukauden ajan. Ennen joulua hän kärsi oudoista pääkivuista, joita piti käydä näyttämässä lääkärillä asti. Juuri kun kivut loppuivat hän liukastui lähikaupan pihassa, löi päänsä ja katkaisi oikean kätensä. Kädestä poistettiin kipsi vain päiviä ennen kuin huono onni iski taas – tai pikemminkin toisen ihmisen ajattelemattomuus.

MAALISKUUN alussa Maija-Liisa oli lenkillä naapurikerrostalon kohdalla, kun häntä kohti ryntäsi kaksi isoa koiraa täysin irrallaan. Koirat hyppäsivät Maija-Liisaa vasten ja kaatoivat hänet. Jäätävä kipu valtasi koko vartalon ja hän itki ja huusi, kun koirien hoitaja saapui paikalle.
– Minä itkin ja huusin kamalasti. Sattui niin paljon ja vielä enemmän kun minua nostettiin. Koirat hyppivät koko ajan ympärillä ja karjaisin, että eikö noita pirun rakkeja saa kiinni. Vasta sitten niille lähdettiin hakemaan hihnoja autosta.
Kävi ilmi, että koirat oli päästetty irti autosta ja ne olivat hoidossa tapahtumapaikalla olleella pariskunnalla.

PAIKALLE soitettiin Maija-Liisan sisko sekä ambulanssi ja poliisi. Ambulanssissa poliisi totesi Maija-Liisalle, että kyseessä on rikos, sillä koirien kuuluu olla kytkettynä. Lääkärissä selvisi kipujen syy: vasen käsi murtunut ja lannerangassa useita murtumia.
Kun Maija-Liisa pääsi sairaalasta kotiin, hänen tyttärensä ajoi Espoosta Kuopioon. Ensimmäiset kaksi viikkoa Maija-Liisan liikkuminen oli niin vaikeaa, että hänen ystävänsä piti olla auttamassa häntä vuorokauden ympäri.
– Sairaalassa kyllä tarjottiin kotisairaanhoitoa, mutta tiedän mitä se on ja en ottanut sitä. Onneksi ystäväni pystyi auttamaan, sillä en päässyt itse sänkyyn tai sängystä ylös. Hän auttaa minua edelleen, kun en voi esimerkiksi itse käydä kaupassa.

ITKU. Se on tullut Maija-Liisalta usein tapauksen jälkeen. Eniten häntä pelottaa se, että palaako kävelykyky koskaan ennalleen. Hän oli ennen kaikkia onnettomuuksia virkeä nainen, joka lenkkeili monta kertaa päivässä ja autteli naapuriasukkaita. Nyt hän könkkää kotona tuen varassa eikä voi tehdä tavallisiakaan kotitöitä. Kauniit kevätkelit hän on kokenut katsomalla ikkunasta ulos.
– Minulla ei ollut sairauksia ja kunto oli hyvä. Saatoin kävellä Männistöstä Lidliin kaupoille. Ensin meni oikea käsi ja nyt tapahtui tämä. Olen ollut neljä kuukautta sisällä. Eniten pelottaa, että pystynkö jatkossa enää kävelemään normaalisti. Tai että pärjäänkö jatkossa laisinkaan omin neuvoin. Henkinen kipu tuskin lähtee koskaan. Tuntuu kuin Jumala olisi hylännyt minut.

MAIJA-LIISA ei syytä koiria. Ne eivät tulleet hänen päälleen vihaisina vaan innokkaina. Vika on hihnan toisessa päässä. Hän syyttää hoitajia, jotka laskivat kaksi isoa koiraa irti, vaikka niin ei saisi lain mukaan tehdä.
– He sanoivat minulle, että koirat ovat kilttejä ja eivät ole ikinä aikaisemmin tehneet vastaavaa. No nytpä tekivät. Olen kärsinyt valtavia kipuja toisen aivottomuuden tähden. Lääkärien mukaan minulle olisi voinut käydä pahemminkin.

POLIISI on kuulustellut Maija-Liisan puhelimessa ja asia on tarkoitus hoitaa sovittelussa. Tapauksen vuoksi hänelle on tullut rahanmenoa, joista hän haluaa korvauksen. Muuten asia on hänen puolestaan sillä käsitelty. Lehdelle Maija-Liisa haluaa puhua, jotta ihmiset muistaisivat pitää koiransa kiinni.
– Ajatella jos tilallani olisi ollut joku huonokuntoisempi tai pieni lapsi. Se olisi voinut olla kohtalokasta. Koiria ei saa pitää irti. Se on laissa.

Kuopiossa vähän tapauksia

Maaliskuussa uutisoitiin Heinolan poliisiasemasta, jonne oli tullut alkuvuoden aikana poikkeuksellisen paljon ilmoituksia koirien aiheuttamista ongelmista ja vahingoista.
Itä-Suomessa vastaavaa ilmiötä ei ole ja irtokoira-tehtäviä sattuu Itä-Suomen poliisille harvakseltaan. Komisario Jari Uusitalo kuitenkin muistuttaa koiran kiinnipidosta.
– Koira on aina pidettävä hallinnassa ja yleisillä paikoilla kiinni.
Järjestyslain mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Koiraa ei saa päästää irti toisen alueella ilman maanomistajan metsästysoikeuden haltijan lupaa. Koirat on pidettävä kytkettynä erityisesti maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään saakka.

Lain mukaan

Koiranomistajalla on rikosoikeudellinen vastuu, jos koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen. Rikoslain 44 luvun 15 pykälän mukaan:
”Joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta jättää asianmukaisesti vartioimatta ihmisille vaarallisen eläimen, josta hän on vastuussa, on tuomittava eläimen vartioimatta jättämisestä sakkoon. Tuomioistuin voi määrätä eläimen tapettavaksi, jos se on eläimen vaarallisuuden vuoksi perusteltua.”
Lähde: Rikoslaki (39/1889)