TV:stä tuttu Timo Hoivala on ”tuplaisä”

Timo Hoivala toimii nykyään Veikkauksen myyntipäällikkönä ja Yle Urheilun lentopalloasiantuntijana. Kuva: Ismo Vornanen

TV-kommentaattori Timo Hoivala on ollut 30 vuotta viikonloput lasten ehdoilla. Perheellä on 5 omaa lasta ja 3 tukiperhelasta.

Kuopiolainen Timo Hoivala tunnetaan Ylen lentopallon TV-kommentaattorina, lentopallomaajoukkueen entisenä valmentaja, moninkertaisena kultamitalikoutsina SM-liigassa ja Veikkauksen myyntipäällikkönä. Harva tietää, että Hoivalasta kuoriutuu kotioloissa aivan uudenlainen persoona, ”tuplaisä”.

Timo ja Raija Hoivalalla on viisi omaa lasta ja kaksi lastenlasta. Lisäksi joka toinen tai kolmas viikonloppu perhettä täydentää kolme tukiperhelasta. Vauhdikasta menoa lisäävät huoneesta toiseen sinkoilevat koirat Luna ja Lara. Kesken haastattelun vaimo Raija välillä huomauttaa, että olkaa lapset vähän hiljempää, isällä on haastattelu. Siihen Timo huikkaa, että antaa iloisten äänien sorista. Talossa mennään lasten ehdoilla.
– Lasten keskellä tunnen olevani täysin vapaa, paljon enemmän kuin esimerkiksi lentopallokentän reunalla. Minulle tämä on rentoutusta, johon olen tottunut omien lasten kanssa jo 30 vuoden ajan, perustelee Hoivala.

Hoivaloiden tukiperheharrastusta on kestänyt jo viitisen vuotta. Tukilapset Leo (7), Nooa (5) ja Ellen (3) juoksevat Kettulanlahden omakotitalossa luontevasti kuin olisivat omaa jälkikasvua. Yksi lapsi puhuttelee Timoa innoissaan isäksi, jolloin hän korjaa lipsahduksen Timoksi. Ellen syntyi, kun Hoivalat olivat jo Nooan ja Leon tukiperheenä.

Lapset eivät häiritse lentopallomiestä, kun hän palaa työreissuiltaan viikonlopuksi kotiin. Sitä paitsi isä-Hoivala saa toteuttaa lasten parissa poikamaista sivupersoonaansa. Timon ja Raija-vaimon yhteisessä pesässä asuu vielä heidän kuopuksensa, 16-vuotias Aada-tytär. Omista lapsista neljä on jo maailmalla.

Perheessä on kullakin omat pelipaikat ja kasvatustaktiikka. Timo huolehtii ulkoiluttamisesta, muonavarastojen täydentämisestä ja kokkauksesta. Raija kantaa päävastuun lasten vaatetuksesta, pyykkihuollosta ja siivouksesta sekä yhteydenpidosta perheeseen ja tukiperheviranomaisiin. Aada on leikkivastaava.
– Kun haen lapset meille viikonlopuksi, antaudun heti täysillä heidän viihdyttämiseen. Käymme Antikkalassa pulkkamäessä, polskimassa uimahallissa, paistamme lettuja, menemme saunaan tai hyppimään pihalle trampoliinilla.

Tukiperheen lapset nukkuvat Timon, Raijan tai Aadan vieressä. Alkuaikoina lapset tulivat itkien ja palasivat itkien. Nykyisin kahden kodin välinen liikenne ei kuohuta tunteita. Hoivalat ovat kiintyneet lapsiin.
– Onhan se aika vaikuttavaa, kun Nooa kömpii viereeni ja sanoo, että kuule Timo, minulla on turvallinen ja hyvä olo nukkua sinun vieressä. Tässä ei pelota mikään. Yöllä pitää käyttää lapsia pissalla tai kakalla. Sitten se lapsista, joka on nukkunut, pitää huolen, että olemme viikonloppuisinkin varhain jalkeilla.

Hoivalat ovat ajautuneet tukiperheeksi nykyisin Australiassa kihlautuneen ja kengurumaassa asuvan Eeva-tyttären lapsirakkauden vuoksi.
– Eeva auttoi 18-vuotiaana kotona asuessaan kaverinsa ystävän lapsia, Leoa ja Nooaa. Hän toi välillä pojat meille kotiin. Meillekin heräsi ajatus, että mekin voisimme perheenä tukea lapsia, kun Eeva muutti kotoa pois. Tuki on jatkunut jo vuosia, mutta uutta tukiperhettä tuskin otamme, kun nämä lapset kasvavat isoiksi.
Tukiperheenä Hoivalat ovat hyödyntäneet kotinsa resursseja. Onhan heille jäänyt omilta lapsilta paljon leluja ja vaatteita. Talon neliöilläkin on käyttöä, kun kotona asuu nykyisin vain yksi tytär.
– Tukilapset ovat hyvin läheisiä ja viemme heille esimerkiksi joulu- ja syntymäpäivälahjat. Kesälomalla pidämme heitä pidemmän jakson joko mökillä tai Kettulanlahdessa.

Timo Hoivala:

• Kuopiolainen urheilukommentaattori sekä entinen lentopallovalmentaja ja -pelaaja.
  • Voitti valmentajauransa aikana kaikkiaan 7 Suomen mestaruutta.
  • Valmensi vuosina 1995–2004 myös Suomen miesten lentopallomaajoukkuetta.
  • Työskentelee nykyään Veikkauksen myyntipäällikkönä.
  • Poika Atte Hoivala pelasi KuPSissa.

Timo Hoivalan valmentama Pielaveden Sampo voitti SM-kultaa vuonna 2004. Kuva: Janne Taskinen

Kuopiossa on 150 tukiperhettä

Kuopion sosiaalitoimi selvitti Timo Hoivalan perheen soveltuvuuden tukiperheeksi. Ensiksi tarkastettiin, ettei heillä ole rikosrekisteriä. Tukiperhetoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen tukitoimi. Tukea voi saada myös lastensuojelullisin perustein silloin, kun vanhempien voimat ovat vähissä ja kun perheeltä puuttuvat sukulaisten ja ystävien tukiverkot.

Tukiperheeltä edellytetään vakaata elämäntilannetta ja sitoutumista toimintaan. Sen tulee olla koko perheen yhteinen päätös.
Sosiaaliohjaaja Kati Valén kertoo, että tukiperhetoiminnassa on tällä hetkellä Kuopiossa noin 150 perhettä.
– Tarve on suuri ja tällä hetkelläkin kymmeniä perheitä odottaa omaa tukiperhettään. Yritämme rekrytoida perheitä muun muassa lehti-ilmoituksin. Kaupunki satsaa tänä vuonna erityisesti tukiperhetoiminnan kehittämiseen, koulutukseen ja vertaistukeen, sanoo Valén.

Tukiperhetoiminnan tavoitteena on tukea perhettä niin, että perhe jatkossa selviytyy omin voimavaroin. Tukiperhettä voivat hakea myös yksinhuoltajat tai jos lapsi ei tapaa etävanhempaa. Tukiperhe on tavallinen perhe, pariskunta tai yksin asuva henkilö, kenellä on kiinnostusta hoito-, ja kasvatustyöhön, aikaa ja fyysistä tilaa lapselle.
– Tukiperhe on vaitiolovelvollinen lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Toiminnan alkaessa laaditaan tukiperhesopimus yhdessä oman perheen, tukiperheen ja sosiaalityöntekijän kanssa.

Tukiperhetoiminnasta maksetaan palkkiota 30 euroa lasta kohti vuorokaudessa sekä kulukorvausta 22 euroa. Tukiperhe saa matkakorvausta 0,20 euroa kilometri.
– Kaupunki tarkastelee tänä vuonna tukiperheiden palkkioiden suuruutta, jotta palkkiot olisivat valtakunnallisesti linjassa muiden toimijoiden kanssa.