Työhaalareista pukumieheksi ja jakkupukunaiseksi

Kansanedustajien Marko Kilven ja Minna Reijosen mielestä täysistuntosali näyttää TV:ssa isommalta kuin luonnossa. Kuva: Ismo Vornanen

Kaupunkilehti kävi eduskunnassa kyläilemässä kuopiolaisten ensimmäisen kauden kansanedustajien, Minna Reijosen ja Marko Kilven luona.

Ensikertalaiset kuopiolaiset kansanedustajat Minna Reijonen (ps.) ja Marko Kilpi (kok.) ovat opiskelleet puoli vuotta poliitikkona olemista kansanvallan juhlavassa linnakkeessa Arkadianmäellä. Parlamenttiin he tiesivät pääsevänsä sunnuntai-iltana 14. huhtikuuta. Rankan vaalimaratonin jälkeen juoksu jatkui Helsingissä. Jalat ja pää olivat vielä maitohapoilla, kun senaattorimme kiipesivät jo keskiviikkona eduskuntatalon portaita pitkin politiikan ihmemaahan.

Edustajamme tunsivat heti olevansa kansakunnan kaapin päällä. Tuntemattomat turvamiehetkin puhuttelivat heitä jo ensimmäisenä päivänä nimeltä. Poliisin haalareista pukumieheksi ja farmaseutin valkeasta takista jakkupukunaiseksi sonnustautuneet kansan valitut olivat väsyneitä mutta onnellisia. Vanhan duunin vuorot piti perua ja marssia valtakirja kourassa kohti tuntematonta.
– Kyllä tämä työpaikan vaihdos tapahtui järkyttävän nopeasti. Poliisin haalarit olivat olleet vuosikausia toinen ihoni. Asunnostakaan ei eduskuntatyön alussa ollut vielä mitään tietoa, Kilpi sanoo.

Kilpi asui aluksi kaverinsa nurkissa ja Reijonen hotellissa ja sukulaisten luona. Reijonen ei tuntenut Helsingistä kuin muutaman kadunpätkän rautatieaseman ympäriltä. Nilsiäläiselle farmaseutille järjestyi 40 neliön yksiö Kampista, josta oli helppo suunnistaa kävellen eduskuntaan. Myös Kilpi sai lopulta pienen kotikolon Helsingin ytimestä.

Eduskunnan virkakoneisto kotouttaa nopeasti untuvikkoedustajista demokratian uljaita ritareita. Nyt savolaiskaksikko istuu kotoisasti pähkinänruskeassa ja pyöreässä täysistuntosalissa. Kun singahtelimme kuvauspaikalta toiselle, uudet kansanedustajat eivät näyttäneet vielä täysin tuntevan talon karttamerkkejä. Kulkuettamme ohjasi Reijosen avustaja kuin liikennepoliisi, kun etsimme reittiä eduskunnan kahviosta täysistuntosaliin ja sieltä kellarikerroksen työhuonekäytävälle.

Reijonen on huomannut, että pääkaupungin hulppeassa tarjonnassa on siivousvälineiden kokoinen aukko.
– Helsingissä ei tahtonut millään löytyä kaupoista sankkoa ja moppia niin kuin Kuopion kaupoista. Ajattelin jo pyytää ystäviltäni Savosta siivoustarvikkeita.
Kerran Reijonen on joutunut jo poliittiseen kriisiin. Juuri ennen täysistuntoa, hissi oli jumittunut 15 minuutiksi kuiluun. 10 hengen persuryhmä oli motissa ja myöhästyi äänestyksestä. Hyvin oli Reijonen sisäistänyt, että vastoinkäymiset on lupa vierittää poliittisten vastustajien piikkiin.
– Myöhästyimme äänestyksestä. Olikohan kyseessä hallituksen sabotaasi, kun hissi lakkasi toimimasta juuri kun meidän ryhmä oli matkalla äänestykseen, Reijonen vitsailee.
–Täysistuntosali näyttää muuten telkkarissa paljon suuremmalta kuin mitä se on oikeasti, Reijonen sanoo.

Eduskunnan kahviossa Reijonen ja Kilpi morjestelivat kilpaa puoluetovereille. Kilpi näytti hyppivän puolueaitojen yli, kun hän huikkasi poliisimaisella itsevarmuudella tervehdyksen vihreälle kaverilleen, Pirkka-Pekka Peteliukselle. Iisalmen edustaja Markku Eestiläkin (kok.) piipahti pöydässä ja halusi näyttää alokkaille miten konkari heittää herjaa eduskunnan legendaarisessa kahviossa.
– Paljon on puhuttu, miten kielenkäyttö on eduskunnan täysistunnoissa koventunut. Kyllä täällä kahvioissa voi istua kenen tahansa pöytään, vaikka salissa nokitellaan terävästi, tuumii Reijonen.
Järkälemäiset lausuntokasat herättävät oppositioedustajissa epäilyksiä hallituspelistä.
– Hallitus vyöryttää aivan kuin tahallaan lausuntoja samana päivänä, kun niitä pitäisi käsitellä valiokunnissa. Hallitus simputtaa jakamalla edustajille muun muassa 900 sivun budjettikirjan ja se pitäisi kahlata muutamassa päivässä, huokaa Reijonen.

Ensimmäisen kauden edustajat

  • Kuopiolaiset Minna Reijonen ja Marko Kilpi nousivat kevään vaaleissa ensimmäistä kertaa eduskuntaan.
  • Marko Kilpi sai vaaleissa 9208 ääntä.
  • Minna Reijosen äänisaalis oli 4874.

Parisuhdetta hoidetaan videoyhteyksillä

Poliisi Marko Kilven ja nilsiäläisfarmaseutin Minna Reijosen työelämä muuttui vaalien jälkeen dramaattisesti. Kun edustajat ovat harjanneet aamulla hampaansa, he kipittävät eduskuntaan kello 8 jälkeen. Päivä käynnistyy avustajan palaverilla. Täysistunnot venyvät iltamyöhään.

Keskipäivään on ahdettu kaksi eri valiokunnan kokousta, joiden aikataulut limittyvät usein päällekkäin. Edustajat kiitävät tukka putkella jälkimmäiseen valiokuntaan myöhässä ja nälkäisinä. Vaatii kokemusta, että uskaltaa myöhästyä, kun vatsa kaipaa täysipainoisen lounaan. Eduskunnassa voi leventää hartioitaan kuntosalissa ja paikata kielitaidon puutteita kursseilla.
– Käyn puolueen edustajana Strasbourgissa ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvostossa. Aion aloittaa eduskunnan kielikerhossa ranskan opinnot, lupaa Reijonen.

Kilpi ja Reijonen kehuvat, miten hyvin heidät on omissa ryhmissä otettu vastaan. Kokeneemmatkin edustajat kunnioittavat poliisia. Veteraani Ilkka Kanerva oli toivottanut lämpimästi sheriffi Kilven ryhmän jäseneksi.
– Omat juoksulenkit ennättää hoitaa vasta kello 20 jälkeen. Ei tässä ole päässyt lomailemaan. Hoitelin keväällä vaalikampanjaa, kirjoitin kirjaa ja nyt ollaan töissä parlamentissa.

Kiireistään huolimatta Kilpi on raivannut päivittäin aikaa parisuhteen vaalintaan. Jaana-vaimo käpertyy Kuopiossa iltaisin kotisohvalle ja Marko löhölinnaansa Helsingissä. Pariskunta hoitaa hellät hetkensä videopuheluilla.
– Käymme iltamyöhällä yhtä aikaa sohvalle, otamme sohvalla mukavan asennon ja videoyhteydellä käsittelemme päivän kuulumiset.

Reijosella ja Kilvellä ovat pian edessään ensimmäiset linnanjuhlat. Harrastuksenaan Reijonen on ommellut takkeja ja mekkoja. Nyt hän nikkaroi omin kätösin itselleen uniikin juhlapuvun.
Reijonen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä talousvaliokunnan jäsen. Kilpi on laki- ja tarkastusvaliokunnassa.