Urbaania musiikkia Savonmaalle

Niko Vainikainen on ollut Kuopion hiphop-kulttuurin puuhamiehenä yli vuosikymmenen ajan.

Niko Vainikainen on yksi kuopiolaisen rap-skenen tuotteliaimmista tekijöistä.

– Improvisoitua räppiä, mitään valmisteltua ei saa olla mukana. Vähän kuin stand up -komiikkaa, jossa on rytmiä ja riimejä. Joissakin tapauksissa myös kilpailullista.
Näin luonnehtii Niko ”Niko Nova” Vainikainen freestyle-räppiä, omaa leipälajiaan. Kuopiossa on päästy nauttimaan tästä viihteen ja taiteen muodosta reilut 7 vuotta, mistä kuuluu kiitos suurilta osin yhteen suuntaan. Vainikainen on yhdessä artistien Riku Ryysyläinen (DJ RR), DJ KK ja DJ Juicy-L kanssa uurastanut Kuopion hiphop-kulttuurin eteen eri muodoissa.

MONENKIRJAVIA rap-tapahtumia järjestävä Funkkaa Taikka Kuole -kokoonpano sai alkunsa 2010. Eräiden punk-iltamien peruunnuttua silloisella K-Klubilla tilalle kaivattiin nopealla varoitusajalla toista esiintyjää. Vastikään 18 vuotta täyttänyt Vainikainen oli tähän mennessä jo kokenut esiintyjä, ja hän päätyi yhdessä DJ RR:n kanssa paikkaamaan kyseisen illan punkkareita. Illan konseptina oli vinyyleiltä soitettava rytmimusiikki ja freestyle-rap.
– Me tarvittiin joku nimi esityksellemme, ja Eläkeläisten kappaleen Humppaa Taikka Kuole pohjalta keksimme nimen Funkkaa Taikka Kuole. Ilta oli menestys ja kävi niin, että sille tielle jäätiin, Vainikainen muistelee nauraen.

VUONNA 2010 Kuopio oli hiphop-kulttuurin tarjonnan osalta hyvin hiljainen. Aika oli niin sanotusti kypsä Funkkaa Taikka Kuole -kokoonpanon nousulle. Intoa löytyi kuopiolaisilta yllättävissä määrin, ja dj-iltojen ohelle tuli ennen pitkää avoimen mikrofonin iltamat sekä ulkopaikkakuntalaisten rap-artistien keikat.
– Huomasimme, että Kuopiosta selkeästi löytyy kysyntää tällaisille klubeille. Porukkaa tuli paikalle meiningin perässä, vaikka eivät olisi tunteneet artisteja etukäteen.

RÄPISTÄ on tullut Suomessa koko ajan isompi juttu, kuten myös Kuopiossakin. Paikallisia tekijöitä löytyy koko ajan uusia, Vainikainen kertoo. 2010-luku on ollut merkittävä vuosikymmen hiphopille Kuopiossa. Hiphop-keikkoja löytää ympäri kaupunkia lähes viikoittain. Ensimmäiset urbaanin musiikin Korvaboosti-festivaalit juhlittiin Kuopiossa 2012. Niko Nova isännöi kuukausittain Henry’s Pubissa Freestyle Or Die -iltamia, joissa mikrofoni on avoin kaikille halukkaille. Tarjontaa löytyy runsaasti, mutta kysyntä on epävarmuustekijä.
– Keikoilla käynti on kokenut vähän inflaatiota, ihmiset eivät ole jostain syystä enää yhtä innokkaita. Funkkaa Taikka Kuole -porukan tulevaisuus kuitenkin näyttää hyvältä tästä huolimatta, vakuuttaa Vainikainen.

FUNKKAA Taikka Kuole on yksi Niko Vainikaisen lukuisista musiikkiin liittyvistä kokoonpanoista. Vainikainen julkaisi Kuopionniemi-kollektiivin kanssa keväällä EP:n ja ensimmäinen Niko Nova -nimellä tehty soolojulkaisu näki päivänvalon heinäkuussa. Näiden lisäksi Vainikainen keikkailee kokoonpanojen Niko Nova & Valona sekä Wappaat Tyylit riveissä. Tulevaisuudessa hän aikoo keskittyä painokkaammin omaan musiikilliseen uraansa.
– Tässä ollaan tosi monessa mukana, ja voisi sanoa, että mehut ei riitä ihan joka lasiin. Opiskelen tällä hetkellä Kuopion Konservatoriossa rytmimusiikkia.

FUNKKAA Taikka Kuole on saanut Vainikaisen onneksi uusia innokkaita toimijoita riveihinsä. Klubille perustettiin oma osuuskunta, ja toiminta on laajenemaan päin. Uusia ideoita on moneen lähtöön, esimerkkeinä Vainikainen mainitsee DJ-kurssit ja työpajat, joissa opetettaisiin räppäämisen alkeita.