Urheilun piilorikollisuus

Jääkiekossa väkivaltarikoksista selviää jäähyillä ja pelikielloilla.

Ihmisen väkivaltainen vahingoittaminen on rikos. Jopa poliisin voimankäyttöä valvotaan tarkasti. Vanhemmat ja opettajat ovat käräjillä, jos ottavat lapselta kännykän väkisin pois. Tukistamisesta rapsahtaa lastensuojeluilmoitus. Seksuaalisesta lähentelystä saa häirintäsyytteen. Jääkiekkokaukaloissa aivovamman aiheuttamisesta tulee lyhyt pelikielto ja sankarin maine.

Nyrkkitappeluista ei nouse edes kohuja. Kun joku kannetaan verisenä ja tajuttomana sairaalaan, käynnistyy hetkeksi julkinen jupina rangaistuksista, mutta meno jatkuu entisellään. Nyt otsikoissa ovat olleet Jukurien Patrik Puistolaan ja Tapparan Tuukka Mäntylään kohdistuneet rusikoimiset.

Jääkiekon SM-liigan kyselytutkimuksen tulosta, ”vain 50 aivovammaa vuodessa”, pelaajayhdistys pitää hyvänä. Aiemmin keskimäärin jokaisella runkosarjan kierroksella tapahtui aivovamma eli noin 60 kertaa kaudessa. Luvut ovat epämääräisiä arvioita, koska vammoja ei Suomessa tilastoida niin kuin Ruotsissa.

Miten tehoavat Kiva koulu -projektit ja väkivallan nollatoleranssijulistukset, kun harvahampaiset liigagladiaattorit hakkaavat toisiaan mailoilla ja nyrkeillä? Miksi kiekkokabineteissa ei haluta tukea taitokiekkoa? Pitääkö jonkun kuolla ennen kuin rikoksiin puututaan? Missä kulkee poliisitutkinnan raja?

Veteraanivalmentaja Alpo Suhonen on kommentoinut, että taklaajalla on enemmän oikeuksia kuin taklattavalla. Mitä SM-liigan sisäpiirit oikeasti haluavat? Eikö sääntöjä muuteta, koska väkivalta myy hyvin? Jos taklaussääntöjä haluttaisiin muuttaa, kiekkonikkarit pääsivät esille aivan kuten mailataiturit salibandyssä.

Ei jääkiekko ole ainoa laji, jossa tapellaan. Mitä muuta on vapaaottelu kuin laillistettua väkivaltaa? Amatöörinyrkkeily on siinä rajoilla, mutta ammattinyrkkeily on usein kuin teurastusnäytös. Milloin katsojat, sponsorit ja vanhemmat saavat tarpeekseen urheilun väkivallasta? Sittenkö vasta meno muuttuu, kun yleisö kyllästyy väkivaltaan julkisella paikalla? Kaipaavatko suomalaiset viihdettä, jossa katsojat hurraavat kaljapöhnässä, kun aikuiset ihmiset vetelevät toisiaan kuonoon?
Elokuvissa on sentään K16-raja, liigakatsomoissa ei ole ikärajaa ja tilaisuuksiin kaupitellaan perhelippuja.