Urosmarttakerhot kuolemassa

Herrakerhopoliitikkojen on muistettava, että naiset ovat äänestäjiä.

Helsingin Pörssiklubi, yksi maan herrakerhoista nousi julkisuuteen, kun veljet äänestivät, pitäisikö naiset kelpuuttaa jäseniksi. Pörssiklubiin kuuluvat kokoomuspoliitikot Petteri Orpo ja Kai Mykkänen ovat kertoneet tukevansa naisten jäsenyyttä. Tietysti, äänestäjistähän on puolet naisia.

KUULUIN joskus perinteiseen herraklubiin, rotaryihin. Sivusta huudeltiin, että eikö ole parempaa tekemistä kuin istua urosmarttojen kerhoissa. Edistyksellisten veljien myötävaikutuksella Kuopiossa tehtiin lopulta veret seisauttava vallankumous. Syntyi naisten ja miesten sekaklubi ”Huomen”. Loikkasin Huomen-klubiin ja käväisin urani huipulla klubin presidenttinä.

HUOMEN-klubi herätti vanhoillisissa rotaryklubeissa pahennusta. Vallankumousaaltoa oli kuitenkin mahdoton pysäyttää. Useissa klubeissa äänestettiin naisten jäsenyydestä. Osa veljistä uhkasi erota, jos naiset päästetään rotaryiden valtakuntaan. Ilmapiiri oli klubeissa kireä.
Vieläkään kaikki rotaryveljet eivät ole toipuneet naisten tunkeutumisesta klubeihin. Periaatteen rotaryt katsovat naisia kuten naispappien vastustajat: ”Emme istu kirkkokahveilla naispappien viereen”. Rotaryissahan on käytännössä kyse siitä, että eri alojen osaajat jakavat keskenään ammatillista osaamista ja toveruutta. Rotaryihin kutsutaan, eikä niihin voi pyrkiä, vaikka kuinka mieli tekisi. Kutsumenettely ärsyttää ulkopuolisia.

KYRÄILY rotaryiden kaltaisia hyväveliverkostoja kohtaan juontaa aikakauteen, jolloin niissä istui pelkkiä miesvaikuttajia piispoista professoreihin. Herrat söivät illallista yhdessä ja seurustelivat keskenään suljettujen ovien takana konjakkia siemaillen. Rotaryt laittavat vielä rataspyörämerkin rintapieleen, symbolina keskinäiselle yhteydelle. Vähempikin itsensä korostus aiheuttaa suomalaisessa seinäruusukulttuurissa kaunaa.

ONKO herrakerhoilla mitään sijaa sukupuolettomuuteen pyrkivissä pohjoismaissa? Yhteen herrakerhojen alalajiin, metsästysseuroihinkin ovat naiset tyrkyllä. Toista se oli ennen kun miehet saivat vaalia keskinäistä ystävyyttä ampumalla huvin vuoksi eläimiä, juomalla kaatoryyppyjä ja jatkamalla jahtia krapulapäissään sunnuntaiaamuna. Sukupuolettomassa yhteiskunnassamme feminiinienergia korostuu ja vegaaniaate saa metsästämisenkin näyttämään tappamisen himolta.