USA – köyhyyden supervalta

Suomessakin turvallisuus kasvaa, kun köyhyys vähenee.

Los Angelesissa, Las Vegasissa ja San Franciscossa käydessäni romahti kuva Yhdysvalloista unelmavaltiona. Supervallan kaduilla rehottaa köyhyys, hulluus ja huumeongelmat. Jengitaistelut ovat tämän päivän villiä länttä. Varakkaat väistelevät kadun kasvatteja ja piiloutuvat kameravalvottuihin luksusluukkuihinsa.
Amerikassa täytyy olla paha valuvika. Senegalin ja Intian kaltaisissa rutiköyhissä kortteleissa ihmiset näyttävät onnellisilta, vaikka eivät omista mitään. Kun elämällä on tarkoitus, puutteessakin voi elää kuin kuningas. Amerikan kaduilla raivoilee arvaamaton ja ahdistunut kansanosa.

Avoautoissa kiitävillä rikkaillakaan ei mene hyvin. He pelkäävät päänsä sekoittaneiden köyhien vihanpurkauksia. Narkkarit heiluttelevat käsissään huumeruiskuja, kiroilevat yksin, huorittelevat vastaan tulevia naisia ja tekevät aggressiivisia pakkoliikkeitä. Armottomassa ympäristössä kodittomat suojautuvat aseilla ja verikoirilla.
Kokemus on hyytävä, kun istut yksin illalla metrossa. Vaunuun nousee vihaisia miehiä, jotka vetävät hihat ylös ja alkavat työntää piikkiä suoneen. San Franciscon keskustassa elää paikallisarvion mukaan 7000 koditonta. Los Angelsissa on arviolta 60 000 katuasukasta. Hollywoodin supertähtien takapihoilla karun näköiset kansalaiset nukkuvat betonin päällä repaleisissa vaatteissa. Riekaleiden alta paistavat avohaavat, housut ovat märät ja ulosteen haju kuvottava. Kukapa kustantaisi Amerikan työkyvyttömälle pohjasakalle terveysvakuutusta? Tämä joukko pysyy hengissä kerjäämisellä.

Kun siisti valkoihoinen tuupertuu kadulle, paikalle kiiruhtaa auttavia käsiä. Kun koditon viruu kadulla, katseet kääntyvät pois. Supervallalla on kaksi kansanterveyden vihollista: köyhyys ja hyväosaisten sairaalloinen lihavuus. Amerikka on presidenttinsä näköinen, ulkoisesti pöyhkeä mutta sisäisesti laho.

Tänä kesänä Kuopion katukuvaan näyttäisi ilmaantuneen ennätyksellinen määrä syrjäytyneitä. Hiipiikö tännekin Amerikan tauti? Poliitikot ovat voimattomia, kun heitä piirittävät edunvalvojat ja päätöksentekoa vesittävät kilpailevat aatteet. Kannatatpa markkinaliberalismia tai vasemmistolaisuutta, kyse on yksinkertaisesta vaihtokaupasta. Turvallisuus kasvaa, kun köyhyyttä vähennetään.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.