Uskonnon väkisin tyrkyttäminen ärsyttää

Uskontoa tyrkytetään paitsi kasvotusten myös erilaisia lehtisiä ja vihkosia jakamalla. Kuva: Sami Lettojärvi

Kysyimme lukijoilta, onko heille tyrkytetty uskontoa. Vastauksia tuli lähes sata.

Suomessa on uskonnonvapauslaki, joka tarkoittaa, että jokaisella on oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Laki sanoo, ettei kukaan ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.
Moneen uskontoon kuuluu niin kutsuttu ilosanoman jakaminen muille – erityisesti kyseiseen uskontokuntaan kuulumattomille. Ilmiö on yleinen ja herättää usein tunteita ihmisissä. Erityisesti heissä, jotka sen kohteeksi joutuvat.

Kuopion Kaupunkilehti kysyi lukijoiden kokemuksia uskonnon tyrkyttämisestä. Vastauksia tuli Kaupunkilehden verkkosivuilla olleeseen kyselyyn yhteensä 91 ja 97,8 prosenttia vastaajista on kohdannut uskonnon tyrkyttämistä, iso osa jopa useita kertoja.
– Alkoivat olla riesaksi. Monta kertaa viikossa oven takana. Lopulta sanoin, että ei kiinnosta nyt eikä muulloinkaan. Sen jälkeen ei ole näkynyt. Ihme, ettei heillä ole mitään nettipalvelua, johon voisi kirjallisesti ilmoittaa osoitteen, johon on turha tulla, kertoo kokemuksestaan yksi lukija.
– Melkein joka vuosi törmää ihmiseen, jolla on kova hinku kertoa omista uskomuksistaan ja omasta uskonnostaan. Yleensä kerron heille takasin, mitä nykytiede vastaa näihin samoihin asioihin, kertoo toinen.

Suurin osa vastaajista pitää uskonnon tyrkyttämistä ärsyttävänä ja jopa töykeänä.
– En koe uskonnon tyrkyttämistä mukavana. Jokainen tekee omat päätökset sen suhteen, uskooko johonkin vai ei, vastaa yksi lukija.
– Aivan yhtä ärsyttävää on uskon tyrkyttäminen kuin puhelinmyyjien soittelu. Osaan tehdä niin hankintani kuin päätökseni uskomiseni suhteen itsenäisesti, vastaa toinen.

Moni vastaajista huomauttaa, että usko ja uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia, jota pitäisi kunnioittaa eikä väkisin pyrkiä muuttamaan mihinkään suuntaan.
– Tyrkyttämisestä seuraa itselläni vastareaktio: vastustan entistä enemmän. Usko tai uskomatta oleminen on jokaisen henkilökohtainen asia. Ei ollut kovin mukavaa kuulla yhteen uskontoon kääntyneeltä ystävältä, kuinka olen huonompi, saatanasta ja demonien riivaama vain siksi, etten lähtenyt mukaan hänen hurahtamiseensa. Ystävyys päättyi aika tehokkaasti kyllä tähän, kertoo kokemuksestaan eräs lukija.
– Mielestäni uskontoon kuuluminen tai kuulumattomuus on jokaisen oma valinta. Pidän fanaattista uskonnon tyrkytystä loukkaavana ja kiusallisena, yksi lukijoista kommentoi.

Vastauksista käy ilmi, että eniten uskontonsa sanomaa ovat ihmisille tarjonneet Jehovan todistajat ja Helluntaiseurakunta. Vastauksissa nousevat esille joitakin kertoja myös islaminusko, hindulaisuus, mormoniuskonto ja lestadiolaisuus.
”Sanaa” on tarjottu kuultavaksi niin kotiovella kuin julkisilla paikoilla.
– Jokaisella pitäisi olla rauha omassa kotona ilman ajatusta tullaanko kotiovelle paasaamaan jumalasta. Jokainen varmasti osaa suunnata tiensä mieleisen seurakunnan pariin, olipa se mikä tahansa.

Useimmiten uskontoa vastaajille ovat tarjonneet ventovieraat, mutta osalla on kokemuksia esimerkiksi koulun ja sukulaisten puolelta tulevasta käännyttämisestä.
– Uskontoa ovat tyrkyttäneet niin ventovieraat kuin sukulaiset. Perheemme valinnat järjestää lapselle nimiäiset sekä naimisiin mentäessä maistraattivihkiminen ovat olleet useille oikeutus tulla tarjoamaan omia näkemyksiä, kertoo yksi lukijoista.

Uskonvapauslaki

  • Uskonnonvapauslaki tuli Suomessa voimaan 1923. Uusittu uskonnonvapauslaki astui voimaan 2010.
  • Nykyisessä perustuslaissa asiasta säädetään näin: Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

Kommentti: Tyrkytätkö elämäntapaa?

”Tule Jumalan luo”. Muun muassa tämmöisiä vihkosia, joissa neuvotaan, kuinka elämä pelastuu Jumalan avulla, voi saada ihan tuosta Kuopion torilta. Harva meistä ehkä on kuitenkaan havainnut, että nykypäivän ihmisellä on uudenajan uskonto, jonka tuputtaminen on ihan ok ja jopa suotavaa: oma elämäntapa. Omaa, ”ainoaa oikeaa tapaa elää” tyrkyttäviä ihmisiä on paljon. Esimerkkinä ruoka ja liikunta, jotka ovat todella kiihkeä julistamisen aihe monelle, joista puhuessa ei ole muille näkemyksille sijaa.
Jos Jeesuksesta kuuleminen ärsyttää, mieti tuputatko vaihtokaupassa toiselle omaa pelastustietäsi?

Inka Matilainen