Uudenlaista alueellistamista

Ministeri Pirkko Mattila päätti farssiksi muuttuneen Fimean alueellistamisen vesittämällä alkuperäisen päätöksen. Fimean pääkonttori on nimellisesti Kuopiossa, mutta valtaosa toiminnoista Helsingissä. Olikin odotettavissa se, mistä Savon Sanomat uutisoi (21.2.2018). Kuopion yksikköä uhkaa näivettyminen.

Uusi Ruokavirasto, johon yhdistettiin muun muassa Elintarvikevirasto (Evira) ja Maaseutuvirasto (Mavi), päätettiin sijoittaa Seinäjoelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että noin tuhat viraston työntekijää muuttaisi Seinäjoelle. Virasto hajasijoitetaan 20 paikkakunnalle ja esimerkiksi Eviran päätoiminnot jäävät Helsinkiin. Lehtitietojen mukaan Ruokaviraston pääjohtajalla on kuitenkin työhuone Seinäjoella.

Fimeaa käytetään nyt varoittavana esimerkkinä alueellistamisesta. Sitä se onkin. Se on esimerkki siitä, miten yhden viraston johto ja työntekijät onnistuivat vetkuttelemaan lähes kymmenen vuotta ja lopulta vesittämään alkuperäisen päätöksen. Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kirjoitti aikanaan osuvan analyysin, jossa hän totesi, että Fimea näytelmän käsikirjoituksen sanelivat viraston työntekijät (SS 7.2.2017).

Kuten kansanedustaja Hjallis Harkimo on useissa yhteyksissä todennut, rivikansanedustajaa ei puolueissa kuunnella. Sisäpiiri tekee päätökset ja loput painavat äänestyksissä jeesnappia. Savo-Karjalan kansanedustajien poliittinen voima ei riittänyt pitämään Fimea-päätöstä voimassa. Ketään kansanedustajaa ei kannata osoittaa syyttävällä sormella. Päätöksen siunasi Sipilän hallitus, jolla ei ole tahtoa lopettaa keskittämistä. Valtion työpaikat ovat vähentyneet, mutta samalla keskittyneet entistä tiiviimmin pääkaupunkiseudulle. Virkamiehet tuovat sinne paitsi verotuloja, myös välillisesti muita työpaikkoja. Alueellistamislainsäädäntöä toteutetaan nyt uusin tulkinnoin. Nimetään viraston pääpaikka jonnekin ja keskitetään henkilöstö ja ydintoiminnot pääkaupunkiin. Helsingin pormestari kiittää.

Emeritusprofessori Mauno Airaksinen esitti Kaupunkilehdessä (10.3.2018), että seuraavalta Fimean ylijohtajalta vaadittaisiin sitoumus toimimisesta Kuopiosta käsin. Häntä olisi syytä kuunnella, sillä emeritusprofessori on ollut luomassa Suomen korkeatasoista lääkevalvontaa. Sinikka Rajaniemen jatkokausi päättyy syksyllä, joten virka tullee silloin avoimeksi. Tosin en ihmettelisi, vaikka nykyiselle annettaisiin jatkoa.

Tässä näytelmässä kaikki on mahdollista.

Kirjoittaja on apteekkiopin professori.