Vaikuttajia vai vilttiketjua

Kuntavaaleissa Kuopiossa suurimmat muutokset tapahtuivat henkilötasolla. Edellisten kuntavaalien äänikuningatar ja -kuningas kokivat äänikadon. Mukaan tuli sekä uusia että entisiä kuntapoliitikkoja.  Kuntapolitiikasta ponnistetaan valtakunnan politiikkaan. Löytyykö meidän valtuutetuista henkilöitä, joilla on valtakunnallista vaikuttavuutta?  Pohjoissavolaiset keskustapoliitikot eivät kuulu pääministerin lähipiiriin. Sipilä on suosinut valinnoissaan eteläistä Suomea. Onko Antti Kivelä tuleva valtakunnallinen vaikuttaja?

Kuopion kokoomuslaisetkaan eivät kuulu puolueena vahvoihin vaikuttajiin. Marko Kilpi ajoi äänisaalissa ohi Sari Raassinan. Onko hänellä paloa valtakunnan politiikkaan? Epäilen. Kuopiosta ei taida löytyä tulevaa kokoomusministeriä.

Kuopion demareissa on kaksi ykkösnaista, Tuula Väätäinen ja Neeta Röppönen. Väätäisellä on taustansa vuoksi hyvät verkostot puolueensa sisällä. Valtakunnan ykköspaikoille häntä ei ole aiemmin valittu. Onko Neeta Röppösellä sinne edes haluja?

Minna Reijonen oli Kuopion äänikuningatar. Hän on ollut valtakunnallisesti näkymätön. Reijonen mielii kansanedustajaksi. Häneltä odotetaan nyt näyttöjä. Mitäpä, jos Minna vaikuttaisit puoluesisareesi Pirkko Marttilaan, ja hoitaisit Fimean lopullisesti Kuopioon?

Kuopin vihreissä ei ole valtakunnallista vaikuttajaa.  Sen sijaan Helsingin vihreät kuntapoliitikot, osaavat pitää kotikaupunkinsa puolta muiden kaupunkien kustannuksella.                                                                                                                            

Vasemmistoliiton valtuutetuista Erkki Virtasta kuunnellaan omassa puolueessaan. Sote asioissa hän on ollut puolueensa ykköstykki. Ongelma on se, että vasemmistoliito on toistaiseksi kaukana vallan kammareista. Ja Virtanen on jättänyt eduskunnan.

Kaupunkiin etsitään ykkösjohtajaa. Verkot kannattaa heittää nyt kauemmas merelle.

Kirjoittaja on apteekkiopin professori.