Väkivallan juuri on pelossa

Kärsimys satuttaa vasta, kun se uhkaa omaa reviiriä.

Ihminen on sokea toisten kärsimyksille, jos uhrit ovat muukalaisia. Ohjuksilla on helpompi tappaa massoja kuin ampua yksi ihminen kuoliaaksi näköetäisyydeltä. Kun vuonna 2014 ammuttiin Amsterdamista Kuala Lumpurin matkaava kone Itä-Ukrainan yllä, tapaus kosketti poikkeuksellisesti. Olinhan itse lentänyt samalla reitillä neljää päivää aikaisemmin. Kuopion kouluväkivaltadraama satuttaa syvästi. Uhriksi valikoitui läheinen.

Läheinen istui luokan eturivissä, joten hän valikoitui ensimmäisten uhrien joukkoon. Oli ihme, että miekan terä ei halkonut läheisen suuria valtimoita, vaikka terä viilsi vatsaa ja kaulaa. Kädellä suojautuvan läheisen kirjoittavan käsivarren luut murskaantuivat. Seuraavan uhriin osunut isku oli vielä kohtalokkaampi. Ukrainalaisnaisen elämä päättyi oppitunnille.

Pahinta oli se, ettei läheisestä saatu aluksi mitään tietoja. Läheinen ei vastannut puhelimeen. Sairaalasta ei saatu tietoja tuntikausiin hänen henkilöllisyydestään tai tilasta. Oli vain epäilyksiä, koska tiedettiin, että hän oli tiloissa, jossa mies oli vahingoittanut naisopiskelijoita.

Maaliksi joutuminen on mielikuvissa paljon todennäköisempää Lähi-idässä ja Aasiassa kuin Kuopion kotikohdussa. Viranomaisten ripeä toiminta todistaa, että Kuopio ei ole sinisilmäinen. Kaupunki on varautunut ääriuhkiin. Suomalainen yhteiskunta on humaani ja sivistynyt. Poliisi antaa murhan tehneelle ensiapua. Vierekkäisillä osastoilla hoidetaan yhtä hyvin sekä uhreja että rikoksen tekijää.

Olemme kaikki vastuussa sekä itsestämme että toisista. Hyvillä ja pahoilla teoilla on syy- ja seuraussuhteensa. Yksikään valtio ei voi menestyä, jos sen naapurimaat ovat köyhiä. Jos kaupunkeihin syntyy slummeja, rikollisuus ja väkivalta pahenevat. Kuopion asuntopolitiikassa on vältetty fiksusti hyvien ja huonojen lähiöiden syntymistä, vaikka kaupungissa on Rikkaiden rinteenä tunnettu kadun pätkä. Esimerkiksi Rönössä on rinnakkain arvokoteja ja vuokra-asuntoja.

Väkivallan mallit on minimoitava. Urheilussa ei minkään pelin voittaminen ole tappelun tai väkivallan arvoista. Väkivallan juuri on pelossa. Kun ihminen on aggressiivinen, hän pelkää ja tarvitsee enemmän myötätuntoa kuin vastaraivoa. Turvallisuus ja rakkaus tehoavat ihmismieleen paremmin kuin rangaistukset, kosto ja eristäminen.