Valhe ja totuus

Tätä kolumnia kirjoittaessani taustalla soi venäläisen trubaduurin ja näyttelijän Vladimir Vysotskin (1938–1980) sanoittama ja säveltämä laulu Valhe ja totuus Turkka Malin laulamana. Suosittelen, että laitat sen soimaan taustalle vaikka YouTubessa lukiessasi tätä tekstiä. Uskon, että ymmärrät kolumnini sanoman paremmin – pääset oikeaan tunnelmaan, kuten minäkin.

Laulun kertomaa: Valhe oli vienyt totuuden viitan. Totuuden vaatteissa valhe nyt samppanjaa juo. Totuus ja valhe kylpivät yhdessä. Valhe nousi kylvystä ensin ja pukeutui totuuden vaatteisiin. Koska totuus ei puolestaan halunnut pukeutua valheen vaatteisiin, hän liikkui alastomana. Valhe kulki maailmalle kultaisin vaunuin.

Laulun sanat tuovat mieleen yhden tämän hetken suurimmista ongelmista maailmassa. Nimittäin valehtelevat, arvovaltaisimmat maailman johtohenkilöt: Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjäjän presidentin Vladimir Putinin pukeutuneena totuuden vaatteisiin. Molemmat tuntuvat olevan patologisia valehtelijoita. Valheita ei enää hävetä. Valehtelu on muotia. Valehtelu tarttuu.

Trump on kehittänyt valehtelusta sumeilemattoman taktiikan: hän valehtelee jatkuvasti. Hän käyttää valheita saadakseen läpi sanomansa ja mollatakseen vastustajiaan. Hän luikertelee pinteestä valehtelemalla ja seuraavassa hetkessä jo kirkkain silmin kiistää valehdelleensa tai ikinä sanoneensa kuten väitetään. Lisäksi hän näyttää tartuttaneen valehtelun kampanjaansa, näkyviin tukijoihinsa ja uskollisimpiin kannattajiinsa. Tunnetuimpia Trumpin valheita on muun muassa se, että hänen sukunsa olisi Ruotsista. Todellisuudessa suku on Saksasta. Hän väittää, että Obama ei ole syntynyt Yhdysvalloissa vaan Keniassa. Väärin: Obama on syntynyt Havaijilla. Esimerkkejä kiinni jääneistä valheista on satasivuisen kirjan verran.

Vladimir Putinkin valehtelee silmää räpäyttämättä, eikä hänen ulkoministerinsäkään ole sen parempi. Keitä olivat ja ovat vihreät miehet Krimillä? Putinilla ei ole heistä hajuakaan. Putin väittää, että Itä-Ukrainassa taistelee vapaaehtoisista koostuva Nato-legioona. Puhumattakaan kuka pudotti yli kahdensadan matkustajan lentokoneen ja kuka oli myrkytyksien takana Iso-Britaniassa. Ei tietoa Putinilla.

Mitä suuret edellä, sitä pienet perässä. Kuten todettua, valehtelu tarttuu ja se on muotia. Se näkyy jo tiettyjen kansanedustajien edesottamuksissa, tieteessä tutkimusaiheiden varastamisena sekä yleisen moraalin laskuna.

Pitääkö vielä paikkansa sanonta: Valheella on lyhyet jäljet. Toivotaan niin.

Kirjoittaja on dosentti.