Valtuuston lihansyöjät esiin

Voivatko vihreät kutsua itseään vihreiksi, jos he vetävät lounaalla nautaa?

Armeijan kasvissyöntipäivästä noussut kohu kertoo, että ihmiset ovat lihaa syöviä petoja. Puolustusministeri Jussi Niinistö kauhisteli, että mikään armeija ei marssi linssikeiton voimalla ja nimitti vegetarismia ääri-ilmiöksi. Suurjuoksija Paavo Nurmesta lähtien valveutuneet huippu-urheilijat ovat pärjänneet kasvisproteiinilla.
Tässä käy aivan samalla tavalla kuin alkoholin kulutuksessa. Nuori polvi on fiksumpaa kuin heidän isänsä ja äitinsä. Raittius yleistyy ja lihanhimo vähenee.
Kaukana ovat ne ajat, kun koulun emäntä vaati lääkärintodistuksen, kun kieltäydyin lihansyönnistä. Kun emäntä vihdoin tarjosi lihattoman vaihtoehdon, keittiössä siivilöitiin ruskeasta kastikkeesta lihamurikat ja lurautettiin kastike perunoiden päälle.

Kauppalehti (23.3.16) julkaisi Oxfordin yliopiston tutkimuksen: Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyvä ihmiskunta säästäisi kahdeksan miljoonaa ihmishenkeä vuoteen 2050 mennessä. Kasvihuonekaasupäästöjen määrä vähensi kahdella kolmasosalla. Sairausmenot pienenisivät tuntuvasti ja ilmastonmuutoksen kulut putoaisivat 1 500 miljardilla dollarilla. Puolet vältetyistä kuolemantapauksista tulisi punaisen lihan aiheuttamien sairauksien vähenemisestä ja toinen puoli vegetarismin terveyshyödyistä.

Voiko kukaan kutsua itseään luonnon- tai eläintensuojelijaksi, jos syö ruuakseen eläviä olentoja? Julkaiskaa vihreät valtuutetut lista, kuinka monen jääkaapissa on kinkkua ja makkaraa. Ketkä ovat kasvisyöjiä ja ketkä mussuttavat lihaa ja ajavat autolla kaupungissa, vaikka kehtaavat elämöidä joukkoliikenteestä? Onko vihreillä puhdas omatunto?
Entä millainen syntilista on Kuopion luonnonsuojelijoilla, eläinoikeuksien vaalijoilla, Puijon ja Kallaveden vartijoilla?
Äänestäjänä haluan tietää, ketkä valtuutetut tekevät lihansyöjinä tyhjäksi hyväksymänsä ilmastopoliittisen ohjelman. Ilmastonmuutos on niin vakava asia, että lihatuotteisiin tulee vielä joskus varoitusmerkintä kuten tupakka-askeihin.

Eikä tässä vielä kaikki; maailman nälkäongelma kohensi rutkasti, jos eläinten rehuksi käytetty soija käytettäisiin ihmisten ravinnoksi. Poliitikko tekee joka päivä ilmasto- ja eläinsuojelupäätöksen sekä vaikuttaa terveydenhuollon kuormitukseen, jos hän pääsisi irti lihariippuvuudestaan. Äänestän ensi vaaleissa vegetaristia tai tyhjää.