Vanhusten valtakunta sortuisi

Kuopio tarvitsee työpaikkoja, tuotannollisia ja vetovoimainvestointeja.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI laski väestönkehityksen ennusteen kaupunkiseuduille. MDI:n ennuste koski C23 kaupunkiseutujen väestönkehitystä. Kuopio on Itä-Suomen kasvavin kaupunki, mutta valitettavasti samassa kasvusarjassa kuin Rovaniemi ja Kokkola.

Esimerkiksi Seinäjoki kasvaa vuosina 2018–2040 nopeammin kuin Kuopio. Kuopiota selvästi enemmän kasvavat Oulu ja Jyväskylä. Ennustejaksolla Kuopion seutu kasvaisi 2367 ihmisellä, Jyväskylä 9121 ja Oulu 16 732 ihmisellä. Parinkymmenen vuoden päästä väki kasvaa vain Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla. Keskuskaupunkien siivellä elävät kehyskunnatkin alkavat tyhjentyä. Käy entistä selvemmäksi, että Itä-Suomen ja Pohjois-Savon kasvu on Kuopion varassa.

Vetovoimaan ja väestökehitykseen voi kuitenkin vaikuttaa. Oulun esimerkki kertoo, että etäisyys pääkaupungista ei ratkaise kasvua. Ja onhan Lahti alemmassa kasvukategoriassa kuin Kuopio. Kasvuun vaikuttavat työpaikat ja kaupungin palvelut. Vaikka Kuopio rakentaisi vanhusten valtakunnan ja ikäihmisille paratiisipalvelut, kaupunki alkaisi näivettyä.

Ei kannata kauhistella liikaa Kuopion investointiohjelmaa. Tuotannolliset ja vetovoimainvestoinnit vaikuttavat siihen, onko kaupunkimme kiinnostava muuttokohde. Kerroskorkeuden nosto pitää keskustan elävänä. Kuopionlahden, Savilahden, Mölymäen ja Hatsalan näyttävä rakentaminen vahvistaa ydinkaupunkirakennetta, jollainen puuttuu esimerkiksi Espoosta.

Keskuskentän tapahtuma-areenan kaltaiset investoinnit nostavat Kuopion valtakunnalliseksi keskukseksi. Kaupunki teki virhearvioinnin, kun ajoi investoinnin väkisin omaksi työkseen. Ennustan, että paisuneen investointiohjelman vuoksi järki voittaa ja lopulta KuPSin omistaja Ari Lahti pääsee rakentamaan stadionia.
Kuopion valtuuston ja lautakuntien päätökset ratkaisevat, tavoittaako kaupunkimme Jyväskylän ja Seinäjoen vai ajaako Kuopio näiden verrokkien ohi. Väen pakkautuminen muutamalle kaupunkiseudulle muuttaa poliittisia voimasuhteita.

Keskustaa uhkaa pienpuolueen asema, jos se ei ala tajuta kaupunkipolitiikkaa. Toisaalta koko puoluekenttä pitäisi uudistaa. Nuoret haluavat olla vaikuttajia, eivät vallasta kinastelevia puoluepukareita. Kaupunkipolitiikka on ytimessä, mutta samalla tyhjenevälle maaseudulle on rakennettava fiksu matkailu- ja tuotantostrategia.