Vastuullista journalismia

Kuopion Kaupunkilehti ja Viikkosavo mukana JSN:n kampanjassa.

Journalistin ohjeita noudattavat mediat saivat tällä viikolla käyttöönsä Vastuullisen journalismin merkin. Merkki löytyy myös Kuopion Kaupunkilehden ja sisarlehti Viikkosavon sivuilta. Merkkiä saavat käyttää vain mediat, jotka kuuluvat Julkisen sanan neuvoston (JSN) sääntelyn piiriin. Kyse on JSN:n kampanjasta, jonka tarkoitus on korostaa, miten vastuullinen journalismi eroaa muusta viestinnästä.

ME vastuulliset mediat olemme sitoutuneet siihen, että kuka tahansa lukija voi kannella sisällöstämme Julkisen sanan neuvostoon, mikäli kokee, että joku jutuistamme on rikkonut Journalistin ohjeita. JSN antaa medialle joko langettavan tai vapauttavan päätöksen. Langettavan saanut media joutuu julkaisemaan päätöksen sivuillaan ja tällä tavoin myöntää virheensä yleisölleen.

VARSINKIN ilmaislehtikentällä on myös sellaisia julkaisuja, jotka eivät ole halunneet sitoutua JSN:n sääntelyyn.Niiden sisällöstä lukija ei voi myöskään kannella neuvostoon.
Tällaisissa medioissa sisältöä tehdään usein kaupallisin, eikä journalistisin perustein. Käytännössä toimituksen tekemiin juttuihin saatetaan ujuttaa yritysten mainosviestejä. Monet JSN:n ulkopuoliset mediat tätä harrastavat, sillä ilmoitusten ja juttujen kytkykaupat ovat lehdille nopea tapa saada muutama ylimääräinen euro kassaan.
Kyse on epäeettisestä lukijoiden ja ilmoittajien huijaamisesta. Tällaisten lehtien kohdalla lukija ei koskaan voi olla varma juttujen luotettavuudesta ja tarkoitusperistä.

ME Kaupunkilehdessä ja Viikkosavossa näemme, että Journalistin ohjeisiin ja JSN:n periaatteisiin sitoutuminen on ainoa pitkälle kestävä tapa palvella lukijoitamme. Kun lukijat voivat luottaa lehteen, se palvelee parhaiten myös ilmoittajia. Toki vastuullisissa medioissakin tehdään virheitä ja ylilyöntejä. Mutta vastuullisuuteen kuuluu, että virheet myönnetään reilusti ja ne myös korjataan.

NÄIN vastuullisen journalismin kampanjan kunniaksi haluamme lisätä toimitustyöskentelymme avoimuutta. Olemme mukana Kuopion kaupunginkirjastolla ensi viikon torstaina 22.3. kello 17–18.30 järjestettävässä Mediaillassa. Mukana on myös Savon Sanomien ja Yle Kuopion toimitusten johto. Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan paikallismedioiden journalistisista periaatteista!