Vegaanius helpompaa kuin koskaan ennen

Venla Heiskanen kertoo, kuinka esimerkiksi Oreot ovat täysin vegaanisia keksejä. ”Herkuista tai mättöruoista ei tarvitse luopua ryhtyessään vegaaniksi.” kuvat: Inka Matilainen

Ensi kuussa vietetään lihatonta lokakuuta. Sen innoittamana Kaupunkilehden toimitus lähti vegaanin kanssa ruokaostoksille.

Ensi kuussa vietetään jälleen pikkuhiljaa perinteeksi muodostunutta Lihaton lokakuu -kampanjaa. Kampanja kannustaa ihmisiä lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin tai vähentämään sitä merkittävästi.
Lihattoman lokakuun inspiroimana Kuopion Kaupunkilehden toimitus otti yhteyttä kesän lopussa Kuopioon perustettuun Vegaaniliiton Kuopion paikallisyhdistykseen ja pyysi vinkit vegaanisille ruokaostoksille.

Kierrokselle K-Market Veljmieheen oppaiksi lähtivät liiton Venla Heiskanen ja Jere Ollilla. He kertoivat heti alkuun, että koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä helppoa aloittaa vegaanista ruokavaliota kuin nyt.
– Vegaanisten ruokatuotteiden määrä on räjähtänyt viimeisen parin vuoden aikana. On valmisruokaa, karkkeja, herkkuja, ihan sitä kaikkea, mitä sekaruokavaliolla eli sekaaneillekin on tarjolla. Se on hurjaa, kun itse ehti vuosien aikana tottua aika suppeaan valikoimaan, Venla sanoo.
– Vielä pari vuotta sitten, kun tuli jokin uutuus, se oli heti loppu joka paikasta, koska kaikki vegaanit riensivät heti ostamaan ja kokeilemaan. Nyt kaikkia uutuuksia ei mitenkään ehdi kokeilla siinä vauhdissa kuin niitä tulee, Jere lisää.

Noukimme muutaman banaanin matkaan ja suuntaamme kaupan vege-hyllylle, joka on tehty erikseen nimenomaan vegaaneja ajatellen. Hyllystä löytyy niin vegaanisia leikkeleitä, juustoja, proteiininlähteitä kuin valmisruokiakin. Sekä Venla että Jere kiittelevät erillistä hyllyä, joka helpottaa tuotteiden etsintää.
– Tällaista hyllyä ei ole joka kaupassa, vaan vegaaniset tuotteet ovat muiden tuotteiden joukossa. Toisaalta sitten taas, jos vegetuotteet olisivat muiden tuotteiden joukossa, saattaisivat ne tarttua herkemmin myös sekaanin käteen, mutta kyllähän tämä hirveästi helpottaa meitä, Jere sanoo.
– Joissakin kaupoissa tuotteiden löytäminen vaatii työtä. Esimerkiksi Prismassa on todella hyvä valikoima, mutta tuotteiden perässä joutuu kävelemään pitkin ja poikin kauppaa, Venla lisää.

Vegaaniksi siirtyessä moni pohtii, mitä aamupalaleivän päälle voi enää laittaa. Sekin ongelma on ratkaistu ja leivälle löytyy käytännössä samat ainekset kuin ennenkin. Venla sanoo, että ei ole pakko siirtyä hummukseen ja heti perään lisää, että monet margariinitkin ovat jo vegaanisia.
– Monelle juusto on vaikein asia luopua vegaaniksi siirtyessä. Vegaaninen juustovalikoima on nykyään todella iso. On niin sanotusti perinteistä juustoa leivän päälle, rasteena vaikka pitsoihin ja leivontaan sekä erilaisia tuorejuustojakin. Maku niissä ei tietenkään ole ihan sama kuin normaalissa juustossa ja kokeilemalla löytyy oma suosikki. Myös vegaanisia leikkeleitä on olemassa ja niissä on monessa meetvurstin kaltainen maku ja rakenne, Venla sanoo.
Samasta hyllystä löytyy myös vegaanisia riisipiirakoita ja lihapiirakoiden eli lihisten kasvisversioita vihiksiä. Kierroksella huomaa, että monessa tuotteessa, joka ei ole sijoitettu vege-hyllyyn, on kuitenkin merkki ”vegaaninen” tai ”vegan”.
Proteiininlähteitä on myös tullut viimeisinä vuosina lisää, eikä enää ainut ole suinkaan suursuosion saavuttanut Härkis. Venla ja Jere kertovat, että kaura nostaa tälläkin puolella kovasti päätään ja isot lihatalotkin ovat ryhtyneet valmistamaan vegaanisia vaihtoehtoja.
– Ja maidonkorvikkeita on tullut ihan valtavasti. On jogurtteja, rahkoja, kermoja, kymmeniä erilaisia kasvimaitoja. Pakasteista löytyy pitsoja ja kasvispullia ja vaikka mitä.

Moni tuote vahingossa vegaaninen

Vegaaniliiton Venla Heiskasen ja Jere Ollilan kanssa tehdyllä kauppakierroksella käy ilmi, että moni tuote on niin sanotusti vahingossa vegaaninen. Eli sitä ei ole erikseen valmistettu vegaaneja ajatellen, mutta se soveltuu täysin heidän käyttöönsä. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa Oreo-keksit, Ballerinan vadelma- ja mustikka-keksit, Minidominot, Marianne-karkit ja Pihlajanmarja-karkit.

Jere ja Venla riemuitsevat erityisesti välipalatarjonnasta, joka on myös kasvanut räjähdysmäisesti.
– Ennen ei oikeastaan ollut kuin se banaani. Nyt on rahkoja. kylmiä kahveja, leipiä ja patonkeja. Vaikka mitä, Venla avaa.

Osaa ihmisistä mieltää vegaanisen ruokavalion kalliiksi. Jere ja Venla muistuttavat, että ruokavaliota voi toteuttaa hyvin monella tapaa ja edullisesti.
– Esimerkiksi pavut ovat edullinen ja hyvä proteiinin lähde. Jos tykkää syödä juustoja ja eineksiä, niin ne toki ovat vielä kalliita, mutta perusarkiruokaa saa tehtyä hyvinkin edullisesti.
Vegaaniksi ryhtyessään ei siis tänä päivänä tarvitse luopua mistään. Ja jos jokin arveluttaa tai ei ole niin sanotusti Jyrki Sukula keittiössä, kannattaa heidän mukaansa liittyä Vegaanihaasteeseen.
– Siinä saa päivittäin tukipaketin ja reseptejä sähköpostiin, mitä syödä. Mutta kaiken kaikkiaan on valtavasti tuotteita ja vaihtoehtoja, mistään ei tarvitse luopua, mutta toki vegaaniksi ryhtyessään pitää muistaa erikseen huolehtia B12-vitamiinin saannista, Venla sanoo.

Venla ja Jere haluaisivatkin luopua vegaaneihin ja sekaaneihin liittyvistä vastakkainasetteluista. He sanovat molemmat olevansa iloisia, jos kuka tahansa sekaani pitää vaikka vain kerran viikossa kasvisruokapäivän tai korvaa jonkin eläinperäisen tuotteen kasvisvaihtoehdolla.
– Se on askel oikeaan suuntaan ja jokainen tällainen sekaani on minulle liittolainen. En usko syyllistämiseen. Jos maailmanparannus ei inspiroi, niin kasvista kannattaa pohtia kasvisvaihtoehtoa jo oman hyvinvoinninkin vuoksi.

Vegaani

  • Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia.
  • Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.
  • Lihattomaan lokakuuhun osallistumiseen tai muuten vegaaniksi ryhtymiseen saa apuja esimerkiksi liittymällä Vegaanihaasteeseen.
  • Lisätietoa myös Vegaaniliiton sivuilla.