Veronmaksajakin on itsekäs

Verotusta haluavat nostaa eniten ne, jotka maksavat vähiten veroja.

Kuopion budjetti-ilmapiiriä kiristää yt-uhka. Valtuustosalin vasen reuna nostaisi veroja ja karsisi vetovoimainvestointeja. Oikealla reunalla saneerattaisiin palveluja ja houkuteltaisiin uusia veronmaksajia vetovoimaisilla investoinneilla. Tarjoanpa päättäjille ajatusharjoituksen. Jos veroprosentti on sata tai nolla, verokertymä on kummassakin vaihtoehdossa nolla. Millä veroprosentilla yhteiskunta kerää maksimaalisen verokertymän?

Politiikassa kaivataan henkilöitä, jotka arvioivat päätöksien vaikutuksia sen sijaan, että he roikkuvat ideologisissa uskomuksissaan ja henkilökohtaisissa mieltymyksissään. Edunvalvoja-tyypit voivat olla hyviä ay-ihmisiä, mutta huonoja poliitikkoja. Hyvä poliitikko tietää ja sietää sitä, että veronmaksajatkin ovat itsekkäitä. Ne, jotka maksavat vähiten veroa, kannattavat verojen korotuksia ja neuvovat eniten, miten verovaroja pitäisi käyttää.

Investoinneista tulee suurin riita, koska niistä on helpointa lausua mielipide. Paljon vaikeampi on pohtia käyttötaloutta ja miten investoinnit vaikuttavat hyvinvointiin, talouteen ja kaupungin kilpailukykyyn. Meidät on aivopesty.
Kukaan ei osaa kysyä, miksi liikuntainvestoinneilla on eri säännöt kuin kulttuuri-investoinneilla. Kaupunki maksaa myös orkesterin ja teatterin henkilöstön palkat, mutta kenelläkään ei tulisi mielenkään ottaa liigajoukkuetta kaupungin palkkalistoille. Entä miksi kunnat rahoittavat monia palveluja ylikunnallisesti, mutta teatterin ja orkesterin maksaa Kuopio yksin?

Kaupungin vetovoimainvestointien arvo selviää vasta jälkeenpäin. Takavuosina vastustettiin Saaristokatua. Kallista siltaa ei pitänyt rakentaa muutaman minuutin aikasäästön vuoksi. Kuopio-hallista sanottiin, ettei meillä ole varaa rakentaa pelkkää jalkapallohallia. Nyt sitä käyttävät kymmenet lajit ja tapahtumat. Jalkapalloilijat ovat saaneet lähes häädön hallista.

Aikoinaan kaatui maisemallisista syistä tieliittymä linja-autoasemalta Pappilanmäelle. Nyt valtuusto todennäköisesti tajuaisi, millaisen liikennesumpun hylkäävä päätös aiheutti. Liittymän puute oli myös ilmastopoliittinen huti.
Kuopiossa on vasemmalta oikealle poliitikkoja, jotka osaavat arvioida päätöksiensä vaikutuksia. Tekisi mieli mainita nimeltä. Säästän heidät kuitenkin kateellisten puoluetovereiden katseilta.