Vertailu on lääke nurkkapatriotismiin

Tässä lehdessä Laura Rouvari kertoo, että jos hän palaisi Yhdysvalloista Suomeen, työehdot tuntuisivat luksukselta. Miksi ne eivät tunnu suomalaisesta työntekijästä yhtään miltään? Synkistymme kiky-sopimuksesta, kun se pidentää vuodessa työaikaa useilla aloilla 24 tunnilla. Suomen työelämän kiristykset huvittaisivat jenkkejä.

Ulkoinen hyvinvointi muuttuu yllättävän harvoin koetuksi hyvinvoinniksi. Runsaudessa eläminen lisää usein tyytymättömyyttä.

Mikä on arvokasta

Suuret koettelemukset, kuten sota, luonnonkatastrofit ja sairaudet yhdistävät kansoja ja muistuttavat, mikä on elämässä arvokasta. Edunvalvojat ammattiyhdistysliikkeestä poliittisiin puolueisiin luovat uusia tyytymättömyyden aiheita.

Kun on paljon etuja, on myös korkea verotus, joka vie kannustinloukkuun ja laiskistumiseen.

Vertailu on hyvä lääke nurkkapatriotismiin, vaikka vertailemalla saa helposti myös vihollisia. Kun edesmennyt Kaupunkilehden kolumnisti Markku Heiskanen aikoinaan vertasi Kuopiota talvehtimispaikkaansa Espanjaan, alkoi tykitys, että pysykööt Heiskanen Espanjassa.

Kaikille ei sovi demokratia

Vertailu on vaikea taiteen laji, koska silloin pitää päästää irti uskomuksistaan.

Mikä on lopulta oikein tai väärin? Onko edes demokratia paras mahdollinen idea, vaikka asiasta vallitsee Suomessa yleinen konsensus. Monet maat, esimerkiksi Venäjä, syöksyisivät kaaokseen jos siellä rynnättäisiin suin päin kohti kansanvaltaa.

Vertailemalla oppii, mutta se on myös riski. Köyhäkin saattaa olla onnellinen kaltaistensa joukossa, mutta alkaa voida huonosti varakkaiden kaupunginosissa.

Vertaillaan vielä Yhdysvaltoja Suomeen. Omasta mielestämme kasvatamme lapsemme hyvin, kun he itsenäistyvät varhain. Laura Saarikoski kirjoittaa Helsingin Sanomissa (5.9.), että useimmilla lapsilla ei Yhdysvalloissa ole kännykkää, koska lapset eivät ole koskaan erossa aikuisista.

Suomessa lapset heitteillä

Washingtonissa kymmenvuotiaat viedään ja haetaan koulusta joka päivä. He eivät kävele yksin kauppaan tai kaverin luo, eivätkä ole koskaan yksin kotona. Amerikassa lasten yksinoloa pidetään heitteillejättönä.

Yhdysvalloissa 16-vuotiasta suomalaista vaihto-opiskelijaa odottaa yllätys. Itsenäistymisen sijaan heitä pidetään lapsina ja sitä he totisesti ovatkin, toisin kuin Suomessa luulotellaan.

Miksihän meikäläiset teinit oireilevat? Miksi suomalainen aikuinen masentuu, tekee humalassa murhia ja pelkää esiintymistä? Eikö meistä aikuisina tulekaan ehjiä ja itsenäisiä, vaikka siihen vapaa kasvatuksemme pyrkii.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.