Vihapuhe ei häviä lainsäädännöllä

Kuopion Kaupunkilehden (9.11.) tuoreessa valtuustokyselyssä paikallispoliitikot antavat kehuja toisilleen.
Etukäteen pohdimme toimituksessa, suostuvatko poliitikot vastaamaan kyselyyn. Kenties he pohtisivat, voiko toisen kehuminen olla pois omasta suosiota ja tulevien vaalien äänimääristä.
Kyselyn tulos oli iloinen yllätys: Valtuutetut suorastaan kilpaa kehuivat toisiaan ja olisivat halunneet mainita useitakin arvostamiaan poliitikkoja.
Vastauksia lukiessa tuli itsellekin hyvä mieli. Kilpailuhenkisessä politiikassakin ihmiset näköjään arvostavat ja kunnioittavat toisiaan.
Kyselymme ei ole kattava, mutta sen sanoma on tärkeä: Maailma tarvitsee lisää kiitosta ja toisten tukemista. Erityisen arvokasta toisten kannustaminen on tällaisena aikana, jolloin kielenkäyttö varsinkin somessa on muuttunut yhä kovemmaksi. Lokakuussa julkaistun tutkimuksen mukaan lähes puolet kansan­edustajista ja näiden avustajista on kohdannut vihapuhetta. Eikä vihapuhe rajoitu pelkästään politiikkaan, vaan sitä kohtaavat yhtä lailla tutkijat, toimittajat ja monet muut.
Vihapuhetta tuskin saadaan kokonaan kitkettyä lainsäädäntöä tiukentamalla. Viha ja aggressio löytävät kyllä aina kanavan purkautua. Pimeys ei katoa taistelemalla sitä vastaan, vaan sytyttämällä lamppuja. Yhtä lailla vihapuhe ei häviä taistelulla – sillä, että reagoimme ja kauhistelemme toistemme sanomisia. Mitä enemmän kiinnitämme vihapuheeseen huomiota, sitä enemmän se saa painoarvoa ja kasvualustaa.
Paras keino vähentää vihapuhetta on lisätä tietoisesti kiitollista, kannustavaa ja toisia tukevaa viestintää. Jokainen voimme osaltamme sytyttää lamppuja omassa ympäristössämme; puhua toisistamme hyvää ja antaa toisillemme kannustavia palautteita. Pienikin kannustava lause voi olla jonkun ihmisen päivän pelastus.
Kaupunkilehden valtuustokysely antaa toivoa tulevaisuuteen. Jos raadollisessa politiikassakin ihmiset pystyvät kehumaan ja kiittämään kilpakumppaniaan, siihen kykenee taatusti jokainen omassa arjessaan.

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.