Vihreä väri yllätti Päivin

Myös tämä tunika on nappivalinta. Resorit hihansuussa korostavat kauniisti ranteita ja helman alta näkyvät solakat sääret ja nilkat. Värit korostavat hiusten lämpimiä sävyjä. Kuosi sopii O-vartaloiselle. Kuvat: Laura Ruuskanen

Kaupunkilehti pääsi seuraamaan, kuinka pukeutumisneuvoja auttoi Päiviä tyylinsä hiomisessa.

Kun pukeutumisneuvojan opintojaan päättävä Satu Mäkeläinen haki Facebookissa osallistujaa näyttöönsä, päätti Päivi Miettinen (45) tarttua syöttiin. Tarkoituksena oli tehdä Päiville vartalo-, tyyli- ja värikartoitus.
– Halusin nähdä, mitä ammattilainen on mieltä tyylistäni, ja saako hän pääni käännettyä johonkin uuteen, Päivi avaa.

Kaupunkilehti pääsi mukaan seuraamaan pukeutumisneuvonnan näyttöä. Kokoonnuimme vaatelainaamo Noppaan, josta sovitettavat vaatteet oli valikoitu. Ennakkoon tehdyn tyylianalyysin mukaan Päivi on romanttinen, ripauksella rock-henkeä.

Ensin Satu kuitenkin aloitti näyttönsä määrittelemällä Päivin vartalotyypin. Karkeasti vartalot voidaan jakaa viiteen eri tyyppiin, Y, A, H, O ja X-vartaloihin. Päivin määrittäminen vain yhteen tyyppiin ei ollut kuitenkaan kovin helppoa.
– Yleensähän se meneekin niin, että meissä on piirteitä useammasta eri tyypistä. Päiviin soveltaisin A:ta ja O:ta, Satu analysoi.
Hän jatkaa sen tarkoittavan, että Päivin kohdalla painopiste pukeutumisessa tuodaan ylävartaloon, pois keskivartalon leveimmästä kohdasta.
– Minulla on myös eripituiset kädet, johtuen leikatusta olkapäästäni, Päivi kommentoi.
Satu neuvoo, että esimerkiksi hihojen mitoilla voidaan pelata niin, että pituusero näyttää tasoittuvan.

Päivin vartalotyypille Satu neuvoo valitsemaan kauniisti ja kevyesti laskeutuvia kankaita.
– Kuoseissa sopivat kaarevakuvioiset, kuten romanttiset kukkakuosit. Kuvion ei kannata keskittyä vain keskivartaloon, vaan sitä sopii olla koko vaatteessa.
Päivin kaulaa kauniisti korostamaan Satu valitsee O- ja V-päänteisiä yläosia.
– V-pääntie tuo kaulalle pituutta. Jos kaula on hieman lyhyt, poolopaita ei ole paras ratkaisu.

Värikartoitus tehdään luonnonvalossa meikittömiä kasvoja vasten. Siinä tarkkaillaan, mikä väripaleteista saa kasvot parhaiten esiin, muuttamatta kasvojen sävyä ei-toivottuun suuntaan.
– Kevät ja syksy ovat lämpimiä väripaletteja, kesä ja talvi taas kylmiä. Lähtökohtaisesti lämpimiä sävyjä kasvoissa ja hiuksissa omaaville valitaan lämmin väripaletti, Satu kertoo.
Päivin kasvoista ja hiuksista löytyy sekä kylmiä että lämpimiä sävyjä. Niinpä hänelle käyvät molempien sävyiset vaatteet. Päivi itse valitsi itselleen parhaiten sopivaksi kylmäsävyisen kesä-väripaletin. Satu ja Kaarina kuitenkin suosittelivat vihreäsilmäiselle Päiville myös lämpimiä sävyjä. Lämpimät sävyt saavat Päivin silmät ja kasvot oikein hehkumaan.
– Kasvoissa on kuitenkin hieman punakkuutta, joten esimerkiksi punaisista vaatteista kannattaa valita kylmempi sävy, niin vaate ei tuo kasvoille lisää punaa, Satu neuvoo.

Vihreä yllätti Päivin. Ennen stailausta hän oli kertonut, ettei ikinä pidä vihreitä vaatteita. Kuitenkin stailaustuokiossa Satu toi Päiville vihreäsävyisen mekon, joka istui sekä Päivin vartalonmuodoille että värimaailmaan täydellisesti.
– Ihastuin mekkoon täysin! Vihreä todellakin korostaa silmiäni kauniisti, Päivi hehkuttaa.
Myös toinen nappivalinta oli tunikamainen mekko. Niissä on Päiville juuri sopiva helman mitta, että kauniit sääret ja nilkat pääsevät esiin. Molemmissa hihan mitta häivyttää käsien pituuseron.
– Lisäksi kangas on kauniisti laskeutuvaa, eli se sopii Päivin muodoille, Satu kehuu.

Vihreä yllätti. Tämä mekko sopii Päiville täydellisesti. Kangas on sopivan laskeutuvaa. Päivi kertoo olevansa mekkoihminen, mikä sopiikin hänen vartalotyypilleen ja tyylipersoonaansa hyvin.

Pukeutumisneuvojaksi

  • Seuraava pukeutumisneuvojan koulutus alkaa lokakuussa.
  • Järjestäjänä Savon ammattiopisto.
  • Koulutus on tarkoitettu erilaisten vaatetus-, hius- ja kauneus- tai muotikaupan alalla toimiville henkilöille sekä ompelimo- ja ateljeeyrittäjille.