Vulvodynia on vaiettu naisten vaiva – kuopiolaisnainen kertoo kokemuksestaan

Anni on elänyt vulvodynian kanssa kahdesta kolmeen vuotta. Tänä vuonna hän sai diagnoosin. Kuva: Laura Ruuskanen

Kuopiolainen Anni (28) kertoo elämästään kivuliaan oireyhtymän kanssa.

Kuopiolainen Anni Hirvonen (28) elää vulvodynian kanssa. Hän ei ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä oireyhtymästä, ennen kuin se osui omalle kohdalle. Kyseessä on oireyhtymä, jossa esiintyy kroonista ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä. Pitkäkestoista kiputilaa kutsutaan vulvodyniaksi, kun sen aiheuttaja ei ole mikään tunnettu sairaus, eikä ulkoisesti näkyviä syitä oireille löydy.

Annin kohdalla oireet alkoivat muutamia vuosia sitten. Tuolloin hän alkoi kärsiä yhdyntäkivuista. Välillä kiputilat laajenivat ja olivat niin pahoja ja pitkäkestoisia, että istuminenkin sattui. Ja se oli vaikeaa istumatyötä tekevälle.
– Tällaiset kivut ovat kuitenkin tabu ja niin intiimi aihe, ettei niistä aleta tuosta noin vain edes kaikkien tyttöjen kesken puhumaan. Mietin pitkään, että jonkinlainen kipu on varmaan normaalia, koska ei ollut hirveästi vertailukohtaa, Anni sanoo.

Vulvodynian puhkeamisen myötä Anni sanoo, että hänen seksuaalisuutensa meni solmuun.
– Kyllä siinä kärsi koko seksuaalisuus, minäkuva ja naiseus. Seksistä ja seksuaalisuudesta alkoi tulla negatiivinen asia, kun yhdyntä muuttui niin kivuliaaksi. Aluksi oli helpompi vain nostaa kädet pystyyn ja luovuttaa.
Minäkuva ja naiseus kriisiytyi ja vaikeutui Annin mukaan sen vuoksi, kun joutui tajuamaan, ettei olekaan kykenevä kaikkeen mihin haluaisi.
– Vulvodynia on pakottanut miettimään omaa seksuaalisuutta eri tavalla. Tuntuu, että esimerkiksi seksi otetaan itsestäänselvyytenä, niin kauan kuin siinä ei ole ongelmia. Niin otin itsekin.

Vaivan kanssa on kipuiltu myös parisuhteessa. Anni on ollut kumppaninsa kanssa yhdessä jo ennen vulvodynian puhkeamista. Lopulta Anni hakeutui seksuaaliterapeutille tänä vuonna juuri parisuhteensa vuoksi.
– Muutaman vuoden kärsimisen jälkeen menin seksuaaliterapeutille ja vyyhti lähti aukeamaan. Seksuaaliterapeutti oli hyvä ja tiesi heti kysyä oikeita kysymyksiä. Hän kertoi vulvodyniasta ja ohjasi vaivasta tietävälle lääkärille.
Annin onni oli vulvodynian tunteva lääkäri. Hän sai diagnoosin nopeasti, ollen hyvin selvä tapaus.
– Olen kuullut, että kaikille diagnoosin saaminen ei ole ollut yhtä helppoa. Joten oli minun onneni, että sain heti asiantuntevaa apua.

Tällä hetkellä Annin vulvodyniaa hoidetaan juuri aloitetulla fysioterapialla yhdessä seksuaaliterapian kanssa.
– Opettelen tunnistamaan ja rentouttamaan lantionpohjan lihaksistoa. Jo se voi auttaa. Lisäksi tiedän, että on olemassa esimerkiksi erilaisia puudutegeelejä.
Osa vulvodynian kanssa elävistä saa apua myös erilaisista kipua mahdollisesti lievittävistä lääkkeistä. On myös olemassa kirurginen toimenpide, jolla kipupisteiden kudosalue voidaan poistaa, mutta se on yleensä viimeinen keino.
– Itseäni helpotti hurjasti jo se, että sain vaivalleni nimen. Nyt olen optimistinen hoidon suhteen, koska taival on kohdallani vasta alussa. On paljon eri vaihtoehtoja, joista voin saada apua.
Anni on onnellinen kumppanista, jolta on löytynyt vaivaan ymmärrystä, ja joka on tukenut vuosien varrella. Lisäksi hän on diagnoosinsa jälkeen löytänyt vertaisiakin.
– On lohdullista huomata, etten olekaan vaivan kanssa yksin. Aluksi voi tuntua siltä, koska moni ei edelleenkään uskalla mennä tällaisten vaivojen takia lääkäriin ja on iso kynnys puhua kenellekään.
Nyt Anni haluaakin edistää tietoisuutta ja keskustelua vulvodyniasta. Siksi hän lähti ensi viikolla vietettävän vulvodyniaviikon alla mukaan haastatteluun.

Vulvodynian teemaviikko tulossa

Vulvodyniaviikkoa vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa 11.–17.11. Teemaviikon tavoitteena on tehdä vulvodyniaa tutummaksi sekä esitellä Korennon tarjoamaa tukea ja vertaistukea vulvodynian kanssa eläville. Vylvodynian tunnusväri on violetti, ja maanantaina 11.11. vietetään Pukeudu violettiin -päivää. Korento ry:n vapaaehtoisten avulla järjestetään myös erilaisia aluetapahtumia.
– Vulvodynian yleisyyteen suhteutettuna oireyhtymästä tiedetään ja puhutaan todella vähän. Lisäämällä tietoa pyrimme murtamaan vaikenemisen muuria ja lyhentämään diagnoosiviivettä, Korento ry:n järjestökoordinaattori Elina Purho kertoo.

Mistä on kyse?

  • Vulvodyniaksi kutsutaan naisilla esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien kipua, jolle ei ole selvää syytä.
  • Tällainen kipu on varsin yleistä. Naisista 8–16 % on kärsinyt erilaisista ulkosynnyttimien kiputiloista.
  • Kipu voi syntyä joko kosketuksen seurauksena tai ilman kosketusta.
  • Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan vielä varsin huonosti.
  • Lähde: Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry