Vuosia Shaolin munkkien opissa

Joonas Tolvanen on 27-vuotias kuopiolainen lääkäri, joka päätti vuonna 2007 lähteä yksin Kiinaan opettelemaan Shaolin kung-fua. Hän työskentelee Kallaveden työterveydessä.

Yleislääkäri Joonas Tolvanen on yksi harvoista länsimaalaisista, jotka saavat opettaa perinteistä Shaolin kung-futa Kiinan ulkopuolella.

Kuopiolainen Joonas Tolvanen (27) on yksi harvoista länsimaalaisista, jotka saavat opettaa perinteistä Shaolin kung-futa Kiinan ulkopuolella. Ja kun puhutaan harvoista, tässä kohtaa todellakin tarkoitetaan sitä. Hän on Shaolin temppelin entisen pääkouluttajan perimyslinjaoppilas ja Tolvasen omien sanojen mukaan vain kaksi muuta henkilöä Euroopassa saavat opettaa hänen perimyslajinsa Shaolin kung-fua.
Nuori lääkäri on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan joka on saanut myös valtakunnallista huomiota. Kirjan nimi on Soturimunkin oppipoika ja se on julkaistu vain pari päivää ennen tämän jutun ilmestymistä. Kirja pitää sisällään myös kuvia matkoilta.

Ensimmäinen reissu 17-vuotiaana

Tolvanen matkusti yksin Kiinaan ensimmäisen kerran vuonna 2007, ollessaan vasta 17-vuotias. Kirjansa esipuheessa Tolvanen kertoo idean kung-fun opettelemisesta Kiinan maaseudulla syntyneen sateisena päivänä. Tolvanen on vieraillut Kiinassa Shaolin temppelin läheisyydessä ensimmäinen kerta mukaan luettuna yhteensä yhdeksän kertaa.
– Olin lukiossa ensimmäisen reissun aikaan. Se oli päähänpisto. Ehkä olin katsonut liikaa kung-fu-elokuvia. Lähdin treenaamaan kesälomalla ja olin siellä koko kesän.

Opiskeli yhtä aikaa lääkäriksi

Tolvanen kiersi yhdeksän vuoden aikana kymmeniä eri kung-fu-kouluja ja hänen Kiinassa viettämänsä kokonaisaika voidaan laskea vuosissa. Samaan aikaan Tolvanen kirjoitti lukiosta ja opiskeli lääkäriksi Itä-Suomen yliopistossa. Pisimmillään hän oli Kiinassa kolme kuukautta ja lyhin reissu kesti vain kaksi viikkoa. Kouluissa hän pärjäsi pääosin englannilla, mutta joissakin paikoissa ei puhuttu kuin kiinaa.
– Koulut olivat sisäoppilaitoksia. Herätys oli aamulla kello 5.40. Lukujärjestykseen kuului Shaolin kung-fua, voimistelua, lihaskuntoharjoittelua, taijia, mandariinikiinaa ja buddhalaisuutta. Sen lisäksi meille opetettiin vähän myös kommunismia, mikä oli hämmentävää.

Näki myös nurjan puolen

Nuori lääkäri kertoo, että hän on treenannut kamppailulajeja sumuisilla vuorilla, laulanut karaokea Shaolin munkkien kanssa ja saanut matkoiltaan lukuisia ystäviä. Reissuillaan hän näki myös koulutuksen nurjemman puolen. Kouluissa on nimittäin tarkat säännöt joita ei saanut rikkoa. Tolvanen kertoo, että sääntöjen rikkojaa rangaistiin. Kovin rangaistuksista olin nimeltään käärmeen pään katkaisu. Siinä kaikki koulun oppilaat kutsuttiin katsomaan kun rangaistuksen saaneita lyötiin kepillä. Rangaistavat menivät punnerrusasentoon ja heitä hakattiin puukepillä kunnes parimetrinen keppi oli enää kämmenen mittainen. Muut oppilaat eivät saaneet katsoa poispäin. Jos ei katsonut rangaistusta, joutui itse myöhemmin rangaistavaksi.
– Itse en koskaan onneksi joutunut kärsimään kyseistä rangaistusta, mutta kerran minun piti rankaista eräitä oppilaita. En kuitenkaan suostunut tekemään sitä ja lähdin pois koulusta. En kannata väkivaltaa missään nimessä. Käärmeen pään katkaisun saattoivat saada myös pienet lapset. Se on hyvin surullista enkä halunnut olla osallisena siinä.

Vaikeinta epähygieeninen ruoka

Tolvanen kertoo, että koulun oppilaista suurin osa oli kiinalaisia. Ikäjakauma oli kaksivuotiaista parikymppisiin. Koulu oli rankkaa ja oppilaita lopetti jonkin verran.
– Kaikille koulu ei vastannut odotuksia. Ei minullekaan, mutta kun on sitoutunut, on vaikea lopettaa. Olin ehtinyt käydä Kiinassa kun menin Suomen armeijaan. Ei se ihan samanlaista ollut, mies naurahtaa.
Vaikeinta reissuista teki kuitenkin ruoka, eikä suinkaan kova kuri tai rankat treenit.
– Ruoka oli todella epähygieenistä. Minulle tuli siitä joka kerta mahatauti ja välttelinkin koulun ruokalaa. Laihduin kahdessa kuukaudessa 10 kiloa.

Opetti kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä

Suurta viisautta ei reissuilta löytynyt. Tolvanen ei silti kadu hetkeäkään matkojaan ja kokee saaneensa Shaolin kung-fusta paljon hyötyä elämäänsä.
– Kung-fu opetti minulle kärsivällisyyttä ja pitkänjänteisyyttä. Siitä oli varmasti hyötyä lääkäriopinnoissa, jotka tein Kiinan reissujen aikaan Kuopiossa. Totta kai sain myös paljon ystäviä, joihin pidän edelleen yhteyttä. Eniten reissuilla ihmetyttikin, miten hyvin toiseen ihmiseen voi tutustua lyhyessä ajassa. Siinä oppii paljon itsestä ja muista.

Kuopioon pieni kung-fu-koulu

Tolvanen kertoo opiskelleensa kung-futa juuri siksi, että saisi opettaa sitä. Nyt hän on avannut Kuopioon pienen kung-fu-koulun. Lähinnä siksi, että saisi treenikavereita.
– Shaolin kung-fu on alunperin kehitetty itsepuolustukseen. Tämä meidän tyylisuunta on pitkäjänteisempää, hitaampaa ja rauhallisempaa kuin moni muu kung-fun tyyli ja sen oppiakseen voi mennä yksilöstä riippuen vuosia. Se ei myöskään ole yhtä näyttävää kuin monet muut kamppailulajit. Suoraan sanottuna, jos haluaa oppia vain itsepuolustusta, on olemassa parempiakin vaihtoehtoja.
Kiinassa hän aikoo vierailla seuraavan kerran todennäköisesti joulu-tammikuussa. Tolvanen menee entisen opettajansa luo, jonka hän ajatteli kutsua myös Kuopioon jos kung-fu-kouluun tulee riittävästi oppilaita.
– Vien kirjani hänelle ja ajattelin olla opettajani luona kuukauden. Olen käynyt Kiinassa kaikkina vuodenaikoina ja silloin kun se on sopinut aikatauluihini.

Mitä on Shaolin kung-fu?

  • Shaolin kung-fu on taistelutaito, joka sai alkunsa Kiinan Shaolin-luostarissa. Sen historia on suunnilleen 1500 vuoden pituinen, jonka aikana se on jakautunut useisiin tyyleihin, kuten Lohanquan, Chaquan, Hung Gar, Tanglanquan, Wing Chun, Choy Lee Fut ja monet muut. Shaolin Kungfu on itsessään täydellinen ohjelma kokonaisvaltaiseen kehitykseen kaikissa henkilön fyysisissä, emotionaalisissa ja henkisissä osa-alueissa. Fyysisellä tasollaan Shaolin kung-fu tarjoaa harjoittelijalle erinomaisen terveyden ja elinvoimaisuuden; henkisellä tasollaan, mikäli harjoittelija on valmis, se tarjoaa tien suurimpaan mahdolliseen saavutukseen, valaistumiseen.
  • Lähde: kamppailulajit.net