Yhdessä ylä- ja alamäessä jo 67 vuotta

Saimi ja Erkki Jaakkola asuvat yhä kahdestaan itse rakentamassaan omakotitalossa. kuvat: Inka Matilainen

90-vuotiaat Saimi ja Erkki Jaakkola asuvat kahdestaan omakotitalossa. Erkki hoitaa yhä talvisin lumityöt ja Saimi pitää huolen puutarhasta.

Toimistopäivä. Puhelin soi. Soittaja on Päivi Rautakorpi, joka kertoo vanhempiensa Saimi ja Erkki Jaakkolan täyttäneen 90 vuotta. Samalla hän kertoo, että pariskunta on ollut naimisissa 67 vuotta ja asuu yhä kahdestaan isossa omakotitalossa ilman minkäänlaista kotiapua. Hän toivoo, että vanhemmista tehtäisiin juttu, eikä minun tarvitse kauaa miettiä.

On iltapäivä. Hurautan auton parkkiin Saimin ja Erkin rintamamiestalon oven eteen. Sisälle astuessani Erkki on vastassa ja tuumaa ensimmäisenä, että jos olisin tullut hieman aiemmin, olisin saanut hänestä hyvän kuvan. Mies oli tehnyt tämän talven viimeiset lumityöt juuri ennen saapumistani. Mainitsinko jo muuten, että kyseessä on 90-vuotias mies. Saatuani nutun niskasta, käymme olohuoneeseen kertaamaan Saimin ja Erkin elämää.

Erkki ja Saimi ovat tavanneet vuonna 1949. He tapasivat Saimin siskon lapsen ristiäisissä, kun molempia oli pyydetty kummiksi. Tai niin piti käydä, mutta Erkki joutuikin lähtemään ennen kuin törmäsi Saimiin.
Pari kuitenkin löysi toisensa uudestaan ja rakkaus roihahti. Erkki tuli nuorikkonsa perässä Kuopioon ja vuonna 1952 he menivät naimisiin. Saimi on kotoisin Riistavedeltä ja Erkki Koijärveltä.
– Mies jäi tänne avioliiton kahleisiin, Erkki vitsailee.
– Eikä siihen aikaan ollut sopivaa olla avosuhteessa. Sellainen oli hirveä häpeä, Saimi lisää.

Pari asui vuokralla. Ei mennyt kuitenkaan kauan, kun Erkki löysi vapaana olevan tontin Niiralasta. Tai pikemminkin ison montun. Sille tontille alkoi oman talon rakentaminen. Talon piirsi Saimin veli. Talon valmistuessa pari asui lasten kanssa Saimin vanhempien luona aivan naapurissa.
– Pari vuotta tätä rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa. Siinä oli paljon kirvesmiehiä Saimin perheestä apuna, Erkki sanoo.
– Talon valmistuttua meillä oli useita vuokralaisia. Perheitä ja opiskelijoita monessa huoneessa. Olihan se ahdasta, mutta koska rahasta oli meillä tiukkaa, ja toisaalta ihmisillä taas oli pulaa asunnoista, joten siksi niin kannatti tehdä, hän jatkaa vielä perään.

Pariskunta on aina ollut kätevä käsistään ja molemmat kovia tekemään töitä. Molemmille työnteko on tuttua jo lapsesta pitäen. Erkki on työskennellyt lapsena kotona maalla ja myöhemmin niin vartijana, konttoripäällikkönä, varamiehenä toimitusjohtajalle kuin opettajanakin. Kun talo alkoi vaatia vuosien jälkeen korjaustoimenpiteitä, Erkki maksoi itsensä aikaisemmalle eläkkeelle.
– Olisi sitä vielä töitä ollut, mutta talo kaipasi sen verran korjausta, että katsoin paremmaksi jäädä aikaisemmin töistä pois, mies muistelee.
Saimi taas on tehnyt töitä eri kaupoissa. Käsistään taitava nainen oli myös Turolla ompelijana. Kun lapset syntyivät, hän jäi kotiin, mutta jatkoi silti ompelua ja teki vaatteita paitsi omille lapsilleen, myös muille tarvitsijoille sekä jopa teatterin näyttelijöille.
– Siihen aikaan ei saanut lapsia päivähoitoon, joten oli pakko jäädä kotiin.

Saimi ja Erkki ovat todennäköisesti asuinalueensa ainoat alkuperäisasukkaat.
– Ainakin 200 ihmistä on vuosien saatossa kuollut tällä alueella. Täällä ei varmaan enää ole muita alkuperäisiä asukkaita, jotka olisivat itse rakentaneet talonsa, Saimi sanoo.
Pariskunta juhlisti 90-vuotispäiviään seurakunnan juhlissa, jonne oli kutsuttu tasavuosia täyttävät.
– Ei siellä tainnut olla yhtään ysikymppistä pariskuntaa meidän lisäksi, ja ehkä muutenkin vain yksi ysikymppinen, Saimi muistelee.

Pariskunta tosiaan asuttaa isoa omakotitaloa kaksin. Heillä ei käy minkäänlaista siivous- tai ruoka-apua. Tytär Päivi käy säännöllisesti tekemässä isomman siivouksen ja auttelee tarvittaessa, kuten kauppa-asioiden hoidossa, mutta muuten Erkki ja Saimi huolehtivat asioistaan itse. Molemmilla on sairauksia ja takana isoja leikkauksia, mutta kotoa he eivät halua pois.
– Kai nuo lapset haluaisivat, että mentäisiin johonkin hoivakotiin, mutta minä en tästä lähde mihinkään, Saimi virnistää.

Oltava myös omia harrastuksia

Yli puoli vuosisataa naimisissa olleet Erkki ja Saimi Jaakkola asuvat yhä kahdestaan isossa omakotitalossa. Kotiaskareissa auttelevat lapset, mutta Erkki esimerkiksi tekee lumityöt talvisin yhä itse. Kun parilta kysyy, missä on pitkän iän salaisuus, he vastaavat, että vaatimattomassa elämässä. Kun pariskunnan elämäntarinaa kuuntelee, on vastaus ehkä kuitenkin jotain muutakin.

Parin itse rakentaman omakotitalon pihassa on iso puutarha, josta Saimi pitää yhä huolta. Pihasta löytyy hyötykasveja marjoista perunoihin. Talviaikaan Saimi nauttii ristikoiden täyttelystä.
Erkki taas lukee ja laskee lukion laskuja. Hän haluaa kertailla matematiikkaa pitääkseen aivot virkeänä. Sen lisäksi hän kävelee joka päivä kaksi kilometriä.
– Kesäisin käyn kaupungilla potkupyörällä. Jos en pääse ulos, niin kävelen täällä sisällä. Se on ihan ehdoton edellytys hyvinvoinnille, että liikkuu, Erkki sanoo.

Pitkän liiton salaisuudeksi pariskunta sanoo ainakin sen, että molemmilla on myös omia harrastuksia.
– Se, että kummallakin on paikka missä saa tehdä oman päänsä mukaan ilman, että tarvitsee toiselta kysyä. Silloin ei ole aikaa riitelylle, Erkki sanoo.
– On meilläkin vastamäkiä ollut, mutta ei niin pahoja, että olisi pitänyt kantapäät vastakkain laittaa. Nykyliitot harvoin kestävät näin pitkään. En osaa sanoa miksi, Saimi sanoo.

Jossain kohtaa haastattelua Erkki sanoo, että ajatuksilla on taipumus toteutua. Tämä kommentti liittyy kesämökkiin saaressa, josta pari oli haaveillut.
– Olin kaverin kanssa kalassa kyseisen saaren läheisyydessä, kun hän sanoi, että saari olisi kaupan. Rahaahan meillä ei ollut, mutta niin vain ajatuksilla on taipumus toteutua ja saimme saaren ostettua.

Niin nuo ajatukset. Olisivatkohan liittyneet vähän johonkin muuhunkin, kuin kesämökkiin Erkin ja Saimin pitkän elämän varrella.